latinica  ћирилица
02/05/2018 |  11:01 ⇒ 03/05/2018 | 07:11 | Autor: SRNA

Sutra treći Јahorina ekonomski forum

Na dvodnevnom Јahorina ekonomskom forumu, koji će početi sutra, biće zastupljene teme sive ekonomije, carinske barijere i problemi zajednički većini zemalja regiona, prvenstveno nezaposlenost, rekao je Srni Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot" koje je organizator skupa.
Јahorina ekonomski forum 2018 - Foto: RTRS
Јahorina ekonomski forum 2018Foto: RTRS

Grabovac je naveo da je novina ovogodišnjeg foruma veći broj sesija o ekonomskim temama, a posebno o mogućnostima bolje regionalne povezanosti kada je riječ o infrastrukturi, energetskim projektima, te saradnji privrednika u nastupima na trećim tržištima.

"Na forumu će biti razmatrani i zajednički problemi za većinu zemalja regiona, prije svega pitanje nezaposlenosti, posebno mladih, ali i kompleksnije teme kao što je javni dug", rekao je Grabovac, koji je i predsjednik Organizacionog odbora foruma.

On je dodao da će na forumu biti zastupljene i neke nove forme kao što je planirani "intervju uživo" sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Nadimom Ilahijem u plenarnom dijelu.

"Ovaj forum će se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Novina je i saradnja sa Savezom ekonomista Srpske, koji je i oficijelni partner foruma, što je doprinijelo kvalitetu u selekciji tema i predavača", istakao je Grabovac.

Iz Narodne skupštine najavljeno je da će predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović sutra u 13.30 časova učestvovati na panelu dva "Јahorina ekonomskog foruma 2018" o temi "Regionalni infrastrukturni projekti -katalizator ekonomskog razvoja".

Iz Vlade Srbije danas je najavljeno da će u radu foruma učestvovati premijer Srbije Ana Brnabić koja će se obratiti na otvaranju, a zajedno sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović govoriće i na centralnom panelu o značaju regionalne saradnje.

Iz "Svota" je ranije najavljeno da bi na forumu trebalo da učestvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, veći broj ministara, svjetskih finansijskih institucija, diplomatskog kora, javnih i privatnih kompanija.

Forum će biti otvoren sutra u hotelu "Termag" u 10.00 časova, a konferencija za novinare planirana je za 11.30 časova.