latinica  ћирилица
30/04/2018 |  12:34 | Autor: SRNA

U Srpskoj registrovana 23 oboljela od morbila

U Banjaluci je registrovan prvi slučaj oboljeljih od morbila, kojih je trenutno 23 u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Instituta navode da je ovaj slučaj registrovan krajem prošle sedmice, te podsjećaju da je prvi slučaj u Srpskoj registrovan početkom marta.

"Novi oboljeli pacijent je prijavljen na području grada Banjaluka, a riječ je o odraslom licu starosti 18 godina koje je bilo u kontaktu sa licima iz Srbije", navode iz Instituta.

Iz Instituta dodaju da je od tog broja registrovanih, 21 slučaj laboratorijski potvrđen.

U opštini Istočno Sarajevo prijavljeno je šest oboljelih, u opštini Vukosavlje četiri, Modriči tri, u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima po dva, u Vlasenici, Šamcu, Palama i Banjaluci po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih registrovan u uzrasnim grupama od dvije do pet godina /10/ i 20 do 39 godina /osam/, najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

"Od ukupnog broja oboljelih 22 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom", navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, 19 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da su nakon prijave sumnje svih slučajeva oboljelih, Higijensko-epidemiološke službe Domova zdravlja gdje su oboljeli prijavljeni u saradnji sa bolnicama i Institutom odmah preduzete sve potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije.

Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u Republici Srpskoj, početkom novembra 2017. godine, Institut je, svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje se treba sprovoditi radi blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila.

Iz Instituta navode da je jedna od najvažnijih provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, kako ističu, i u narednom periodu će u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama preduzimati sve potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije, i o tome redovno obavještavati javnost.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.