latinica  ћирилица
27/04/2018 |  20:26 | Autor: SRNA

Bogdanić: Resorno ministarstvo posvećuje pažnju zdravstvenoj zaštiti djece

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić otvorio je u Tesliću 16. Pedijatrijske dane Srpske, poručivši da resorno ministarstvo posvećuje posebnu pažnju zdravstvenoj zaštiti djece.
Dragan Bogdanić otvorio u Tesliću 16. Pedijatrijske dane Republike Srpske - Foto: SRNA
Dragan Bogdanić otvorio u Tesliću 16. Pedijatrijske dane Republike SrpskeFoto: SRNA

"U Srpskoj je učinjeno mnogo kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti djece. Solidno smo opremili odjeljenja u bolnicama, u skladu sa mogućnostima osposobili Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog klničkog centra Banjaluka, nabavili sve potrebne lijekove i vakcine, te učinili sve što je potrebno da sprovodimo dobru prevenciju u ranom uzrastu", izjavio je Bogdanić.

On je rekao da je Vlada Srpske oprijedeljena da, nakon završetka rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, što se očekuje tokom septembra, nastavi rekonstrukciju klinika za pedijatriju i za ginekologiju i akušerstvo.

"Vrlo je važno da Republika Srpska ima kvalitetne stručnjake koji će djecu pravilno voditi u najranijem uzrastu", naglasio je Bogdanić.

On kaže da podržava rad članova Udruženja pedijatara Republike Srpske u nastojanju da pruže najviše što mogu, te da razmjenom znanja i iskustava sa stručnjacima iz zemalja okruženja unaprijede znanja kako bi se orijentisali - gdje je danas pedijatrija u Srpskoj, šta je urađeno i šta još treba uraditi.

Predsjednik Udruženja pedijatara Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić kaže da će u naredna tri dana biti organizoavana 29 predavanja iz svih oblasti medicine na kojima će učestvovati pedijatri iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Ona upozorava da djeca danas nisu pošteđena bolesti od kojih su nekada obolijevali isključivo stariji ljudi i da se predavanja odnose na probleme u liječenju i savremene metode u dijagnostici.

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nedeljko Radlović ukazao je na dosadašnju dobru saradnju pedijatara iz Republike Srpske i Srbije.

Radlović će održati predavanje o temi "Neželjena dejstva antibiotika".

Pedijatrijske dane Republike Srpske organizuje Udruženja pedijatara Srpske.

Manifestacija se održava u hotelu "Kardijal" u Banji Vrućici kod Teslića.