latinica  ћирилица
24/04/2018 |  12:10 | Autor: SRNA

"Američki Stounhendž": Masonski testament ili uputstvo za život nakon nuklearnog rata?

Već skoro 40 godina Amerikanci se spore oko misterioznog spomenika na čijim je kamenim blokovima ispisano deset zapovijesti, koje neki smatraju manifestom novog svjetskog poretka, neki "Đavolovim zapovijestima", a treći uputstvom za život nakon nukleanog rata.
Američki Stounhendž u DŽordžiji (Foto: vigilantcitizen.com) -
Američki Stounhendž u DŽordžiji (Foto: vigilantcitizen.com)

Ovaj "američki Stounhendž" predstavlja najmisteriozniji spomenik u SAD, a nalazi se u okrugu Elbert, u državi DŽordžija.

Podignut je 1980. godine, a do danas se ne zna ko ga je zaista sagradio.

Riječ je o granitnom spomeniku visokom 5,87 metara i teškom oko 110 tona. Sastoji se od centralnog bloka oko kojeg su postavljene četiri masivne ploče, a jedna se nalazi na vrhu i sve ih povezuje.

Na njemu je ispisano deset poruka za čovječanstvo na osam najvećih svjetskih jezika: engleskom, španskom, kineskom, ruskom, hinduskom, arapskom, hebrejskom i svahiliju.

Neki teoretičari zavjera zovu ga "Antihristovih deset zapovijesti" ili "Manifest Novog svjetskog poretka".

Nedaleko od spomenika postavljena je dodatna ploča na kojoj su navedene informacije o strukturi spomenika, jezicima koji su korišteni, te visini, težini, astronomskim dodacima i navodnim graditeljima.

Takođe, navedeno je da je ispod spomenika zakopana vremenska kapsula, ali nisu uneseni datumi kada je zakopana, niti kad bi je trebalo otvoriti.

"Neka ovo bude nit vodilja prema Dobu razuma", piše na sredini ploče.

Na rubovima ploče nalazi se prevod te rečenice na četiri drevna jezika: vavilonskom, klasičnom grčkom, sanskrtu i drevnom egipatskom, koji je ispisan hijeroglifima.

"Deset zapovijesti" glase:

"1. Održavaj čovječanstvo ispod 500 miliona kako bi održao balans sa prirodom. 2. Mudro upravljaj reprodukcijom poboljšavajući kondiciju i različitosti. 3. Ujedini čovječanstvo novim živim jezikom.

4. Neka vladaju strast, vjera, tradicija i sve stvari sa odmjerenim razumom.
5. Zaštiti ljude i nacije poštenim zakonima i pravednim sudovima. 6. Dopusti svakom narodu samoupravljanje, a međusobne razmirice neka riješe na svjetskom sudu.

7. Izbjegavaj sitničave zakone i nepotrebna pravila. 8. Lična prava neka budu uravnotežena sa društvenim dužnostima. 9. Cijeni istinu, ljepotu, ljubav i traženje harmonije u beskonačnom. 10. Ne budi rak zemlje, ostavi mjesta za prirodu."

U junu 1979. muškarac pod pseudonimom Robert C. Kristijan zatražio je od firme "Elberto granit fišing" da izgrade spomenik u ime "male grupe lojalnih Amerikanaca".

Objasnio je da bi ovaj spomenik trebao predstavljati "kompas, kalendar i časovnik", te preživjeti katastrofe.

Direktor "Elbertona" pokušao ga je odvratiti od te ideje navodeći cijenu nekoliko puta veću od cijene bilo kojeg projekta koji je kompanija do tad sprovela, ali je navodni Kristijan sve troškove prihvatio.

Spomenik je predstavljen javnosti 22. marta 1980. godine, a navodni Kristijan je kasnije vlasništvo nad spomenikom i zemljištem na kojem je izgrađen prebacio na okrug Elbert.

Do danas nije poznato ko je čovjek iza pseudonima Robert C. Kristijan i ko je iza "male grupe lojalnih Amerikanaca", ali postoje brojne teorije.

Neki teoretičari zavjera pseudonim "R.C. Kristijan" povezuju sa Kristijanom Rozenkrojcerom, koji je osnivač "Rozenkrojcerskog reda", mističnog društva koje je uticalo na razvoj masonskih loža.

Drugi smatraju da je riječ o manifestu samoprozvane elite koja želi da uništi većinu ljudske populacije.

Najprihvaćenija je teorija koja tvrdi da spomenik predstavlja uputstvo kako obnoviti civilizaciju nakon uništenja, te da je spomenik izgrađen u vrijeme Hladnog rata i namijenjen kao poruka preživjelima, kojih ne bi bilo više od 500 miliona.