latinica  ћирилица
20/04/2018 |  09:08 ⇒ 09:09 | Autor: klix.ba

Neispavani ste? Uz ovih nekoliko namirnica spavaćete kao beba

Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome da ne treba da jedemo prije spavanja i da određene namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje i one koje, prema stručnjacima, uvijek možemo da gricnemo prije odlaska u krevet.
Spavanje - Foto: arhiv
SpavanjeFoto: arhiv

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo prije spavanja. Banana sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. S druge strane, ova voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate jeste kivi, čiji se uticaj krije u velikoj količini antioksidansa i serotonina.

Među namirnicama koje mogu da podstaknu bolji san je i sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina od kojeg se osejćamo pospano.

Zdrave ribe poput lososa ili tunjevine takođe proizvode melatonin jer su bogate vitaminom B6 i mogu da dovedu do boljeg sna.

Ako vam je poslije večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno možete da ih pojedete prije spavanja jer sadrže kalijum koji podstiče opuštanje mišića.

Mlječni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će takođe podstaći dobar san.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru prije spavanja jeste zeleno povrće. Na primjer, spanać, kelj ili bob odličan su izvor kalcijuma koji je potreban tijelu za proizvodnju melatonina, piše Klix.

Podsjećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju prije spavanja su brokoli, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana, kao i kafa.