latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:15 | Autor: SRNA

U Srpskoj registrovano 20 oboljelih od morbila

U Repubici Srpskoj je od 6. marta do 16. aprila registrovano 20 oboljelih od morbila, od kojih je 18 slučajeva laboratorijski potvrđeno, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

U opštinama Modriča i Vukosavlje prijavljeno je sedam oboljelih, u Istočnom Sarajevu šest, gdje su proglašene i epidemije, u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici po dva, a u opštinama Vlasenica, Šamac i Pale po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih registrovan u uzrasnim grupama od dvije do pet godina /10/ i 20 do 29 godina /četiri/, najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

- Od ukupnog broja oboljelih, 19 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo za jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom - navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, a 16 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

Načelnik Službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljubica Јandrić rekla je da su higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su oboljeli prijavljeni, u saradnji sa bolnicama i Institutom, odmah preduzeli sve mjere za sprečavanje širenja epidemije.

- Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u Srpskoj, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje se trebaju sprovoditi s ciljem blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila - rekla je Јandrićeva.

Ona je istakla da je jedna od najvažnijih provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru od navršene prve do 19. godine, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa.

Јandrićeva je naglasila da će Institut za javno zdravstvo Srpske, u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama i dalje preduzimati potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije i o tome redovno izvještavati javnost.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.