latinica  ћирилица
16/04/2018 |  11:54 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Prijedor: Posao za 2.000 sezonskih radnika

Na području Prijedora, na sezonskim poslovima, planiraju zapošljavanje oko 2.000 radnika. Najtraženiji su radnici u oblasti građevinarstva i šumarstva.

Potreba rasadnika Šumskog gazdinstva u Prijedoru za većim brojem radnika u proljeće i jesen, za Marinu Karlaš je prilika za posao. Već jedanaest godina na ovaj način dopunjava kućni budžet.

- U ovom periodu dobro dođe dodatna zarada. Zaradim dovoljno za svoje potrebe i za pomoć u obavezama našeg domaćinstva - kaže Marina.

Prijedorski rasadnik ove godine zaposlio je 12 sezonskih radnika. Njihova proizvodnja zavisi od početka vegetacije u proljeće, te do prvog mraza u jesen, zbog čega su primorani da angažuju dodatnu radnu snagu. Pojedinci dobiju priliku za stalno zaposlenje.

- Vremenom se javi potreba da jedan dio sezonskih radnika primamo i u stalni radni odnos - kaže Ljiljana Ćulum, rukovodilac rasadnika Šumskog gazdinstva.

Građevinarstvo, šumarstvo i oblast poljoprivrede poslovi su na kojima se zapošljava najveći broj sezonskih radnika.

- U građevinarstvu, pored visokogradnje i niskogradnje, sezonski radnici se zapošljavaju i za veliki broj drugih infrastrukturnih poslova. U šumarstvu- za rad u rasadnicima i pošumljavanju, te u komunalnim uslugama za održavanje zelenila. Takođe, sezonski radnici rade i na poslovima prikupljanja ljekovitog bilja i plodova - navodi Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Na području Prijedora u ovim oblastima do sada je angažovano 700 radnika, iako je planirano zapošljavanje oko 2.000 lica na sezonskim poslovima.