latinica  ћирилица
16/04/2018 |  10:57 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Čović: Bošnjački političari jedino u haosu mogu da funkcionišu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da postoji želja Stranke demokratske akcije i bošnjačke politike da bace sjenu na održavanje Mostarskog sajma, što je pokazalo i svebošnjačko okupljanje sa Islamskom zajednicom u vrijeme otvaranja ove manifestacije.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Sarajevu nije prihvatljivo da se organizuju događaji slični ovome u Mostaru, a da oni ne diktiraju okvire. Postoji želja, prije svega predsjednika SDA, da bude bačena sjena na Sajam. To je, ustvari, klasična bošnjačka politika - rekao je Čović za Večernji list.

On je naveo da je posebno zadovoljan jer je Srbija, sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pokazala poseban odnos prema BiH.

- Političkim porukama, ekonomskim pristupom, Vučić pokazuje koliko želi da promijeni percepciju, prije svega zbog događanja u posljednjih 20 godina, čiji su ožiljci još vidljivi - istakao je Čović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, on je naglasio da, ukoliko to ne bude učinjeno u narednih 15 dana, Zakon neće biti promijenjen.

- Prošle godine konačno sam shvatio kako je strategija da se ništa ne dogodi, te da dobijemo haos na ovaj ili onaj način. Oni jedino u tom haosu mogu da funkcionišu jer su uvjereni da su pokrili najuticajnije, posebno javne medije iz Federacije BiH, te da imaju pravne instrumente, policijske i bezbjednosne elemente - kaže Čović.

On je dodao da je bošnjačka strana vjerovala da može da nadzire cijeli proces, odnosno da može da promijeni Dejtonski sporazum na način da u unitarnoj strukturi eliminiše jedan narod.

Čović je rekao da je siguran da oni to svjesno rade, s ciljem da do kraja ovladaju FBiH, te da je veliko iznenađenje da su SDP, DF i SBB krenuli za liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Ranije su bili podijeljeni, ali sada su jedinstveni u tome kako eliminisati Hrvate. To pokazuje i zahtjev za primjenu popisa iz 1991. godine, kako bi mogli da manipulišu većinom Bošnjaka iz sredina gdje danas nema onoliko Hrvata i Srba koliko ih je bilo prije 25 godina - naveo je Čović.

On je istakao da su za Hrvate načela o izmjenama Izbornog zakona koja su sastavile bošnjačke stranke potpuno neprihvatljiva.

Čović je najavio da bi ove sedmice sa njim pojedinačno ili sa članovima HNS-a trebalo da razgovaraju ambasador SAD u BiH Morin Kormak i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, nakon čega će biti održan sastanak hrvatskih i bošnjačkih stranaka.