latinica  ћирилица
16/04/2018 |  10:49 ⇒ 10:49 | Autor: Index.hr

Sabor odbio da bude pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Јandroković odbio je da bude pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, objavio je na svom Fejsbuk profilu poslanik SDP-a Ranko Ostojić.

Portal Index.hr. prenosi da je Ostojić na svom Fejsbuk profilu objavio i dokumentaciju poslatog, a zatim odbijenog prijedloga.

"Ovim putem želimo obavijestiti da je Predsjedništvo Sabora odbilo prijedlog da hrvatski Sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. S obzirom na to, da se Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom zapravo nigdje ne obilježava u Hrvatskoj, ovom inicijativom sam želio podstaći da se na Evropskom trgu u Zagrebu napravi bar jedna manifestacija, ali, nažalost, Sabor je našao za shodno da odbije prijedlog iz birokratskih razloga", objavio je Ostojić.

On dodaje da je siguran da iza toga stoji stalna revizija istorije i negiranje najvažnije stvari - da je Hrvatska bila zemlja koja je pobijedila fašizam.

"Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema", napisao je Ostojić.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja. Tog datuma 1945. godine nacistička Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.