latinica  ћирилица
12/04/2018 |  13:10 | Autor: SRNA

"Droge nema, pojeli je miševi"

Osam argentinskih policajaca dobili su otkaze jer su tvrdili da su miševi pojeli drogu koja je nestala iz policijskog skladišta u mjestu Pilar, sjeverozapadno od Buenos Ajresa.

Istražioci su utvrdili da je iz ovog skladišta nestalo 540 kilograma marihuane.

Bivši policijski komesar u ovom gradu Havijer Spesija i njegove kolege policajci rekli su sudiji da su drogu "pojeli miševi", prenio je Bi-Bi-Si.

Forenzički stručnjaci izjavili su da sumnjaju da bi miševi greškom pojeli drogu i da bi vjerovatno uginuli da su to učinili.

Portparol sudije Adrijana Gonzaleza Šarveja rekao je da miševi, prema navodima stručnjaka sa Univerziteta u Buenos Ajresu, "ne bi greškom pomiješali drogu sa hranom" - a čak i kad bi to učinili - bilo bi mnogo mrtvih životinja u skladištu.

Policajci će dati iskaz pred sudijom 4. maja, a on će donijeti zaključak da li je droga nestala da bi se neko okoristio ili usljed nemara.

U posljednje dvije godine, u ovom skladištu bilo je smješteno šest tona marihuane. Manjak od 540 kilograma uočio je Spesijin nasljednik Emilio Portero kada je preuzeo funkciju policijskog komesara.

Bivši komesar nije potpisao dokument o popisu droge u skladištu kada je napustio funkciju u aprilu 2017. godine. On je pod istragom i zbog toga što još nije prijavio prihode za prošlu godinu.