latinica  ћирилица
11/04/2018 |  08:26 ⇒ 12/04/2018 | 08:27 | Autor: SRNA

Sutra u Banjaluci prva laparoskopska operacija jetre

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Zoran Aleksić izjavio je Srni da će sutra u Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske u Banjaluci biti urađena prva laparoskopska operacija jetre, koja do sada nije rađena i BiH.
UKC Banjaluka - Foto: RTRS
UKC BanjalukaFoto: RTRS

Aleksić je rekao da će operaciju uraditi profesori Bjorn Edvin i Јakob Bergsland iz Kraljevske bolnice Oslo iz Norveške, a u okviru jubilarnog 20. stručnog sastanka Udruženja hirurga Republike Srpske.

"Operacija je predviđena za sutra, a 20. stručni sastanak za petak, 13. aprila. Profesori Edvin i Bergsland biće, između ostalih, specijalni gosti i na dan sastanka održaće predavanje", naveo je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Upravni odbor Udruženja hirurga donio odluku da umjesto dosadašnje prakse obrade bolesti ili stanja, ove godine na jubilarni 20. sastanak pozove predsjednike udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika, da održe stručna predavanja iz oblasti i o temi koju sami izaberu.

"To je prvi put na ovim prostorima da neko organizuje sastanak prvih hirurga Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore i zbog toga ovom događaju želimo da damo veliku važnost", naglasio je Aleksić.

On je naveo da će generalni pokrovitelj sastanka biti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je ocijenio, prepoznao karakter, veličinu i značaj ovog sastanka.

Aleksić je napomenuo da među najvažnije aktivnosti Udruženja hirurga spadaju upravo godišnji stručni sastanci.

Prema njegovim riječima, prethodnih 19 stručnih sastanaka bili su sa međunarodnim učešćem, na kojim su ugledni hirurzi iz drugih zemalja dali svoj doprinos zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Aleksić je rekao da je na svakom sastanku obrađivana određena problematika ili bolest, čime su hirurzi Srpske kroz predavanja i diskusije sticali nova saznanja.