latinica  ћирилица
08/04/2018 |  17:03 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Kod Radovića i mravi šaraju jaja!

U radosti bojenja i šaranja vaskršnjih jaja narod je usavršavao brojne tehnike kao plod domišljatosti i želje da najdostojanstvenije proslavi najveći hrišćanski praznik.

Tako je i sa šaranjem jaja u mravinjaku. U Berkovićima, kod Čajniča, upoznajemo i ostale običaje u petoročlanoj porodici Јanka Radovića.

Domišljatost predaka u čajničkom kraju i u 21. vijeku podjednako je zanimljiva. Јanko je o šaranju jaja u mravinjaku naučio  od oca Ilije. Pošto je Vaskrs pokretan praznik, od sunčanih dana zavisi i koliko će mravi biti vrijedni u šaranju. Savjetuje se da jaja treba ostaviti desetak sati na mravinjaku i nikako ih ne zatrpavati.

Јanko opisuje da mravi "šetaju" po jajima, usput ispuštajući po njima svoju kiselinu, a ako je sunčan dan jajetu se vrati bijela boja, s tim da u porama ostaje šara kao da je jaje ofarbano.

Sve što je učio kao dječak, sada primjenjuje sa suprugom Ljiljanom, sinom Dimitrijem i kćerkama Marijom i Nikolinom. Usavršio je i nimalo laku procjenu koje jaje može na megdan.

Kaže da je najtvrđe ono koje ispušta "najsitniji" zvuk.

Uz čuvarkuću i sve šarenilo vaskršnjih veselica, prigodnu trpezu i pozdrav "Hristos Vaskrse" uz koji se svi raduju, Јankovi Radovići i ovaj praznik ovjeravaju ljubalju i slogom i inicijalima na pečatima da se zna da tradiciju ima ko čuvati.