latinica  ћирилица
29/03/2018 |  22:32 ⇒ 22:39 | Autor: RTS

Na konkurs za 90.000 radnih mjesta prijavilo se čak 25 miliona ljudi!

Oko 25 miliona ljudi, više od broja stanovnika Australije, prijavilo se za oko 90.000 radnih mjesta u Indijskoj željeznici, što ukazuje na izazove s kojima se suočava premijer Narendra Modi koji je obećao otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata.
Indijski voz - Foto: Screenshot/YouTube
Indijski vozFoto: Screenshot/YouTube

Modi je došao na vlast nakon izbora 2014, obećavajući pokretanje privrednog rasta u trećoj najvećoj ekonomiji Azije i stvaranje novih radnih mjesta.

Međutim, njegova inicijativa "Make in India" (Pravite u Indiji), s ciljem da se poveća udio proizvodnje u indijskoj privredi, koja teži dvije milijarde američkih dolara, sa 17 na 25 odsto i otvori 100 miliona radnih mjesta do 2022. godine, nije do sada dala rezultate.

Državne željeznice, koje trenutno zapošljavaju 1,3 miliona ljudi, saopštile su da otvaraju desetine hiljada novih radnih mjesta - mašinovođa, tehničara, inspektora šina, tesara i raznih drugih zanimanja.

Cilj je, tvrde, da se poboljša sigurnost četvrte najveće željezničke mreže na svijetu.

- Ovako veliki broj prijava pokazuje da zaista postoji manjak poslova, ali da Indijci najviše vole poslove u državnim preduzećima. Moramo se pomjeriti od takvog načina razmišljanja - smatra Maheš Vyas, rukovodilac u neprofitnoj istraživačkoj organizaciji za ekonomiju CMIE.

Indijske željeznice su najveći poslodavac u državi.