latinica  ћирилица
29/03/2018 |  10:39 | Autor: RTRS

Kineska svemirska stanica će se raspasti iznad Zemlje ovog vikenda

Kineska svemirska laboratorija koja više nije u upotrebi "Tijangong 1" ući će u Zemljinu atmosferu ovog vikenda i predstavlja veoma mali rizik po ljude i imovinu na tlu, saopštili su stručnjaci.
Kineska svemirksa laboratorija "Tijangong 1" (Foto: China Manned Space Engineering Office) -
Kineska svemirksa laboratorija "Tijangong 1" (Foto: China Manned Space Engineering Office)

Očekuje se da će veći dio laboratorije težine 8,5 tona izgorjeti u atmosferi, ali agencije za istraživanje svemira ne znaju kada će se tačno ili gdje to dogoditi.

Evropska svemirska agencija /ESA/ predviđa da će objekat ući u atmosferu naše planete između subote ujutru i nedjelje poslijepodne, prenio je AP.

Kineski stručnjaci objavili su procjenu za period od subote do srijede, 4. aprila. Oni su odbacili navode da su izgubili kontrolu nad laboratorijom, ali nisu objavili šta preduzimaju da bi kretanje objekta bilo navođeno.

Procjenjuje se da će se laboratorija naći iznad teritorija SAD, Kine, Afrike, južne Evrope, Australije i Јužne Amerike. Rusija, Kanada i sjeverna Evropa su izvan dometa.

Stručnjaci smatraju da će samo oko deset odsto laboratorije preživjeti povratak u atmosferu. Šanse da dijelovi objekta pogode bilo kog čovjeka na tlu su manje od jedan prema bilion.

Tijangong-1, ili "Nebeska palata 1", prva je kineska svemirska laboratorija koja je lansirana u orbitu 29. septembra 2011. kako bi izvršio eksperimente za sastavljanje velike stanice u orbiti namijenjene za produženi boravak astronauta u svemiru, kao dio kineskog ambicioznog svemirskog programa, čiji je cilj 2023. godine postaviti stalnu stanicu u orbitu.

U septembru 2016. Kinezi su lansirali i drugu svemirsku laboratoriju "Tijangong 2".