latinica  ћирилица
28/03/2018 |  08:32 | Autor: TANЈUG

Nasa odložila lansiranje novog teleskopa do 2020. godine

Zvaničnici Nase naveli su da im je potrebno više vremena da sklope i testiraju svemirski teleskop „DŽejms Veb“, koji se smatra nasljednikom teleskopa „Habl“. Zbog toga je lansiranje svemirskog teleskopa nove generacije odloženo do 2020. godine.
Teleskop "DŽejms Veb" (Foto: NASA) -
Teleskop "DŽejms Veb" (Foto: NASA)

Teleskop je trebalo da bude lansiran ove godine, ali Nasa je najprije jesenas odložila lansiranje za 2019. a sada je pomjereno za još godinu dana, prenosi AP.

„Imamo jednu šansu da ovo uradimo pravilno prije nego što teleskop ode u svemir“, rekao je zvaničnik Nase Tomas Zurbuhen.

Prema njegovim riječima, neke greške počinjene su tokom pripreme teleskopa i Nasa nije uvidjela obim čitavog posla, prenosi AP.

Nasa i njen partner Evropska agencija za istraživanje svemira radiće zajedno na određivanju novog datuma za lansiranje, koji je, za sada, planiran za maj 2020. godine.

Zvaničnici navode da bi troškovi projekta mogli premašiti limit od osam milijardi dolara koji je odredio američki Kongres. Nasa je do sada za teleskop utrošila sedam milijardi dolara.