latinica  ћирилица
27/03/2018 |  13:23 | Autor: SRNA

Dijabetes - treće po redu oboljenje starijih lica

Dijabetes je prateće i poslije krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti treće po zastupljenosti oboljenje lica treće životne dobi, rekla je danas u Doboju nutricionista Inga Marković prije predavanja koje je o ovoj temi organizovano za članove dobojskog Udruženja penzionera.
Dijabetes - Foto: flickr.com
DijabetesFoto: flickr.com

"Kod starijih lica dolazi do preplitanja više bolesti, pa je dijabetes posebno opasan", rekla je Markovićeva novinarima i objasnila da je nutritivna terapija u tim slučajevima komplikovana, te da zavisi od stepena oboljenja, ali i stanja uhranjenosti pacijenta.

Markovićeva kao najčešće komplikacije za starije pacijente navodi dijabetičnu retinopatiju, polineuropatiju, amputaciju, sljepilo, otkazivanje bubrega, srčani i moždani udar.

Fizijatar u dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" Aleksandra Hadžiavdić preporučuje redovne kontrole šećera na nivou primarne zdravstvene zaštite.

"Ukoliko se uspostavi dijagnoza, pacijenta je neophodno kompletno ispratiti po pitanju prevencije komplikacije, od kojih je najčešće dijabetesno stopalo", navela je Hadžiavdićeva.

U tom slučaju, pacijent se upućuje u bolničku Službu fizikalne medicine kako bi se kroz jednostavne vježbe spriječile dalje komplikacije na stopalu.

Predsjednik Udruženja penzionera Doboj Rajko Gligorić kaže da je današnje predavanje o dijabetesu redovna aktivnost koje Udruženje organizuje za svoje članove iz oblasti zdravlja za koje se pokaže interesovanje.

Izvor: SRNA