latinica  ћирилица
23/03/2018 |  12:44 ⇒ 12:54 | Autor: TANЈUG

Svjetski rekord: 12 dana hoda po ledu preko Bajkala

Majkl Stivenson, Rob Trigvel i Skot Gilmor oborili su svejtski rekord u najbržem prelasku Bajkalskog jezera u zimskim uslovima.

Trojica Britanaca postigla su svoj cilj 14. marta, nakon 12 dana, 21 sata i 13 minuta nevjerovatne ledene pustolovine.

Najstarije i najdublje svjetsko jezero nalazi se u azijskom dijelu Rusije. Dugo je 636 kilometara, a široko 80 kilometara. Od januara do maja je zaleđeno, a temperature na njemu variraju od minus 30 do minus 10 stepeni Celzijusovih.

Trojica prijatelja prešli su čitavu razdaljinu pješice i na skijama. Tokom puta ne samo da su ih šibali nemilosrdni vjetrovi, već ih je u ostvarenju cilja usporavao i teret koji su sami vukli u torbama.

Svaki je nosio svoju zalihu hrane za 16 dana, sve potrepštine i otpad, što je teret od 37 do 70 kilograma težine po osobi. U prosjeku su se kretali četiri kilometra na sat, a svaki dan jeli od 5.000 do 6.000 kalorija.

Iako su Britance trenirali stručnjaci za izdržavanje polarnih hladnoća u Švedskoj, Rob Trigvell tvrdi da je od fizičke spreme još važnija psiha.

- Ovo je mentalna igra, a dobar dio puta moraš da se boriš protiv dosade. Iako se nalaziš sa ljudima, zapravo si sam. Zaokupljen si sopstevnim mislima. Kada bi mi se to dogodilo, stavio bih slušalice u uši i slušao podkaste dva do tri sata da stimulišem mozak - priznao je Trigvel.

Majkl, Rob i Skot spavali su u šatorima, a najteže im je pao prelazak posljednjih 135 kilometara koje su prešli za samo 36 sati.