latinica  ћирилица
19/03/2018 |  09:10 ⇒ 09:24 | Autor: Blic

Naučnik koji je preživio udar snopa fotona iz akceleratora

Akcelerator je mašina koja ubrzava čestice skoro do brzine svjetlosti i, u nuklearnoj fizici, doveo je do otkrića novih čestica, poput Higsovog bozona.

Ruski naučnik Anatolij Bugorski radio je sedamdesetih godina kao istraživač na Institutu za visokoenergetsku fiziku, u kojem se koristio sovjetski akcelerator zvani sinhrotron U-70. On je 13. jula 1978. godine ubacio glavu u sinhrotron da provjeri dio koji nije radio. Bezbjednosni mehanizam akceleratora je popustio, tako da je snop protona enormnom brzinom prošao tačno kroz naučnikovu glavu.

Uprkos tome što nije osjetio bol, Bugorski navodi da je vidio "munju jaču od hiljadu Sunaca". Snop je pogodio zadnji dio njegove glave, prošao kroz mozak, i izašao pored lijeve nozdrve. Naučnikovo lice ubrzo je oteklo kao balon, pa je odmah odvezen u bolnicua liječnici su vjerovali da on neće živjeti duže od nekoliko dana.

Јačina zraka radijacije koji je pogodio glavu naučnika iznosila je 2.000 greja pri ulasku, i 3.000 greja pri izlasku. Apsorpcija više od 5 greja značila je smrt u roku od 14 dana.

Ipak, Bugorski je preživio i danas ima 75 godina. Ipak, ostale su posljedice. Oko rupa koje su nastale na Anatolijevoj glavi, koža je u roku od narednih nekoliko dana počela da se ljušti. Izgubio je sluh u lijevom uhu. Lijeva strana naučnikovog lica takođe je na neki način ostala "zarobljena u vremenu". Dok se na desnoj nalaze bore, druga strana lica je savršeno očuvana. Povremeno gubi svijest i ima nekontrolisane kontrakcije udova.

Bez obzira na sve, nakon nesreće uspio je da završi svoj doktorat.

Izvor: Blic