latinica  ћирилица
16/03/2018 |  10:58 ⇒ 11:09 | Autor: novosti.rs

Prvorođeni su pametniji

Oko 5.000 ispitanika, uzrasta do 14 godina, rješavalo je testove svake dvije godine i pokazalo se da su najstarija djeca imala najviši koeficijent inteligencije
Učenje (Foto: Thinkstock) -
Učenje (Foto: Thinkstock)

Ne samo da se, kao što kaže izreka, prva djeca više vole, nego su ona i pametnija - tvrde naučnici. Studija sa Univerziteta u Edinburgu je pokazala da prvorođeni mališani imaju "mentalnu" prednost u odnosu na mlađu braću i sestre, jer su im roditelji poklanjali više pažnje. Oko 5.000 ispitanika, uzrasta do 14 godina, rješavalo je testove svake dvije godine i pokazalo se da su najstarija djeca imala najviši koeficijent inteligencije od najranijeg doba. Istraživači su to objasnili "efektom redoslijeda rođenja" zbog kojeg starija djeca kasnije imaju i bolje plate i bolje poslove.

- Studija ukazuje da je promjena u roditeljskom ponašanju uzrok zbog kojeg redoslijed rođenja utiče na kvalitet poslova i obrazovanje - objašnjavaju naučnici.

Osim toga, prvorođena djeca imaju i najveće šanse za nalaženje partnera. Tako je pokazalo istraživanje stranice za onlajn sastanke Plenty of Fish, u kojem je učestvovalo 6,7 miliona samaca širom SAD i Kanade.