latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:28 | Autor: RTRS

Smanjenje intenziteta akutnih respiratornih infekcija

Domovima zdravlja u Republici Srpskoj od 5. do 11. marta prijavilo se 2.299 pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 926 oboljenja sličnih gripu, što je manje nego prošle sedmice i predstavlja dalje smanjenje intenziteta ovih infekcija, rečeno je Srni iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.
Dom zdravlja u Trebinju - Foto: RTRS
Dom zdravlja u TrebinjuFoto: RTRS

Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. godina počeo je 2. oktobra i biće završen polovinom maja, a od početka praćenja sezone registrovano je ukupno 53.601 akutnih respiratornih infekcija i 20.098 oboljenja sličnih gripu.

Kada je riječ o uzrasnoj strukturi, najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu je kod djece predškolskog uzrasta do četiri godine, te kod djece od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu u prošloj sedmici registrovana je na području Banjaluke, Trebinja i Istočnog Sarajeva, a najniža je na području Foče, navode iz Instituta.

U bolnicama Republike Srpske od 5. do 11. marta prijavljeno je 12 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije što je manje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Iz Instituta navode da je od početka nadzora u bolnicama Srpske prijavljeno ukupno 138 oboljelih i dodaju da smrtni slučajevi do sada nisu prijavljeni.

"Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 127 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize su potvrdili 56 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip A i tip B", ističu iz Instituta.

Izvor: SRNA