latinica  ћирилица
13/03/2018 |  13:53 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Mirjanić: Iduće sedmice konačna verzija pravilnika o podsticajima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da će početkom sljedeće sedmice biti donesena konačna verzija pravilnika o podsticajima za ovu godinu.
Mirjanić i Usorac - Foto: SRNA
Mirjanić i UsoracFoto: SRNA

Mirjanić je naglasio da će, bez obzira na tvrdnje predstavnika pojedinih granskih udruženja poljoprivrednika, u ovogodišnjem pravilniku biti ispoštovano sve što je ranije sa njima dogovoreno.

On je naveo da je ove godine razgovarano sa udruženjima poljoprivrednika i da je odlučeno da se poveća iznos podsticaja sa 60 na 71 milion KM, od čega će 60 miliona KM biti direktno usmjereno poljoprivrednicima, a 11 miliona za regresirano dizel-gorivo i kapitalna ulaganja.

"Povećana je podrška gotovo u svim granama poljoprivrede. Јedino smo ostali na istom nivou kada je riječ o proizvodnji mlijeka, ali su proizvođači mlijeka zadovoljni. Znatno veće učešće predviđeno je u tovu svinja i junadi, živinarstvu i pčelarstvu", rekao je Mirjanić u Gradišci, gdje je otvoreno dvodnevno savjetovanje mljekara Republike Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske istakao je da animalna proizvodnja i mljekarstvo predstavlja kičmu poljoprivredne proizvodnje svake zemlje.

"Kada govorite o indikatorima razvijenosti poljoprivredne proizvodnje u nekoj zemlji uvijek govorite o tome koliko je učešće animalne proizvodnje u domaćem proizvodu ili koliko je učešće govedarske proizvodnje, a u okviru nje koliko je učešće proizvodnje mlijeka. To su nepogrešivi indikatori koji govore u razvijenosti poljoprivredne proizvodnje. Mi hoćemo to da budemo i već jesmo", rekao je Mirjanić.

On je naveo da je jako bitno što veliki broj proizvođača i stručnjaka prisustvuje dvodnevnom savjetovanju, tokom koga treba da razmijene mišljenja kako dalje unaprijediti animalnu proizvodnju i proizvodnju mlijeka.

Predsjednik Udruženja mljekara Srpske Vladimir Usorac rekao je da su mljekari zadovoljni najavljenim pravilnikom o podsticajima, ali i da svi moraju znati da je Udruženje mljekara okuplja 5.500 proizvođača i da je mljekarstvo svuda u svijetu na prvom mjestu.

On je istakao da mljekari iz Republike Srpske samo sticanjem novih znanja i vještina mogu da pariraju mljekarima u Evropi i svijetu.

Usorac je naveo da ovogodišnjem savjetovanju mljekara prisustvuju predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, te predstavnici udruženja mljekara iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH, a večeras se očekuje i posjeta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislava Nedimovića.

"Ovo je put i da pokrenemo regionalnu saradnju, da veoma često imamo sastanke predstavnika udruženja, ali i ministara iz regiona. Imamo iste probleme i moramo se oslanjati jedni na druge, da bismo mogli biti konkurentni", naglasio je Usorac.

On je dodao da su glavne teme savjetovanja proizvodnja stočne hrane i ishrana stoke, te kako poboljašati proizvodnju mlijeka.

Na savjetovanju, koji ima međunarodni karakter, predavanja su do sada održali predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstaqv i vodoprivrede Srpske Mladen Stojanović i profesori Peter Kijambo i Vivek Felner sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Predavanja će danas održati i profesori Mojmir Vacek sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Pragu, Darko Grbeša sa Univerziteta u Zagrebu, Pero Mijić sa Univerziteta u Osijeku, Božo Važić sa banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta i Željko Lakić iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Savjetovanje će biti nastavljeno i sutra predavanjima u vremenu od 8.30 do 13.00 časova.