latinica  ћирилица
13/03/2018 |  11:46 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Potrebna pomoć Vlade za izradu strategija razvoja opština (VIDEO)

Načelnici opština Јezero Snežana Ružičić, Kupres Gojko Šebez i Istočni Drvar Milka Ivanković pokrenuli su incijativu prema Vladi Republike Srpske da im obezbijedi 30.000 maraka, po deset za svaku opštinu, za izradu desetogodišnjih strategija razvoja ovih lokalnih zajednica.
Izrada strategije razvoja - Foto: RTRS
Izrada strategije razvojaFoto: RTRS

Ružičićeva je rekla novinarima da ove opštine ne posjedju adekvatne planove razvoja, što im otežava konkurisanje za sredstva koje dodjeljuju donatori.

"Imamo strategije koje su stare i nekvalitetne i zato tražimo od Vlade, odnosno Ministarstva finansija da nam pomogne da uradimo integrisanu strategiju razvoja pojedinačnih opština. I mi bismo učestvovali u izradi sa po pet hiljada maraka", istakla je Ružičićeva.

Ona je dodala da će na taj način stvoriti preduslove da, zajedno sa susjednim opštinama Šipovo, Mrkonjić Grad, Ribnik i Drinić, naprave jednu regionalnu zajedničku strategiju razvoja ovih opština.

"Definisali bismo polja u kojim možemo zajednički da djelujemo, kao što su turizam, ekologija, kanalizacioni odvodi i slično. Sa zajedničkom strategijom bismo mogli pristupiti većim fondovoma Evropske komisije jer oni podržavaju regionalne aktivnosti", objasnila je Ružičićeva.