latinica  ћирилица
13/03/2018 |  09:50 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Vakcinacija djece najsigurnija preventiva zaraznim bolestima (VIDEO)

Uprkos brojnim predrasudama, struka je jedinstvena - vakcinacija djece je najsigurnija i najefikasnija preventiva zaraznim bolestima.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Poljuljano povjerenje u zdravstveni sistem, povremena nestašica vakcina ili jak antivakcinacijski lobi – samo su neki od razloga zašto se sumnja u njihovu djelotvornost. Ipak, epidemija u Srbiji dokaz je da ne smije biti prostora za paramedicinske i naučno neutemeljene tvrdnje o štetnosti vakcinacije.

Vakcina – jedan od najvećih izuma medicine koji je doprinio očuvanju i dugovječnosti ljudske vrste nalazi se pred najvećim ispitom u svojoj istoriji.

Republika Srpska trenutno ima dva slučaja malih boginja, međusobno nepovezana. Nažalost, i kod nas je u posljednjih šest do sedam godina evidentan pad vakcinacije.

"U Srpskoj je u 2017. godini obuhvat vakcinisanja djece bio 84 odsto u prvoj dozi vakcine, a u revakcinaciji 86 odsto", ističe pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јanja Bojanić.

Da bi postojao kolektivni imunitet, a samim tim bila izbjegnuta i epidemija - neophodno je da je 95 odsto stanovnika vakcinisano. Stručnjaci kažu – antivakcinalni lobi pobija sav njihov trud.

"Inače, mi nismo primijetili da postoji nekakva anti-vakcinalna kampanja. Obuhvat je kao i prethodnih godina. Problem koji je nastao vezan je za nabavku i distribuciju vakcina. Nažalost, to nije problem samo Brčko distrikta, problem je u čitavoj BiH", kaže zamjenik direktora ЈZU Zdravstveni centar Brčko Borislav Đulabić.

A kako smo uopšte došli do situacije da se posumnja u djelotvornost vakcine? Pad povjerenja objašnjava se širenjem pokreta koji se protivi vakcinaciji.

Zasnivajući uvjerenja na informacijama sa interneta i samoproklamovanim nadriljekarima, zabrinuti roditelji sve su glasniji u kampanji protiv obavezne vakcinacije djece. Medicinari se zato pitaju – da li svoj posao obavljaju profesionalno?

"Danas smo na zadatku da se preispitamo da li smo kao zdravstveni radnici zatajili, da li smo dovoljno dobro edukovali populaciju. To nam i jeste zadatak. Zbog čega tabloidi sada intervjuišu Cecu i Karleušu, i ne znam ni ja koje estradne zvijezde koje daju svoja mišljenja o vakcinaciji? Mišljenja o vakcinaciji mogu dati samo stručnjaci, zdravstveni radnici, ljekari, medicinske sestre", naglasila je predsjednik Unije udruženja zdravstvenih sestara i tehničara Srbije Radmila Јazić.

U Srbiji koju epidemija malih boginja "trese" od oktobra prošle godine, deset osoba je umrlo. Oboljelo je više od tri hiljade ljudi, a taj broj se svakodnevno uvećava.

Uglavnom su to nevakcinisane, djelimično vakcinisane ili osobe nepoznatog vakcinalnog statusa. U cijeloj priči postoje dvije dobre vijesti – prva je da stiže proljeće sa čijim se dolaskom očekuje jenjavanje epidemije. Druga je da sve više roditelja, zbog epidemije, djecu vakciniše, ali dok obuhvat ne dođe do famoznih 95 odsto - niko nije sasvim bezbjedan.

Upravo je vakcinacija bila tema emisije Ukrštenica koju možete pogledati ovdje.