latinica  ћирилица
13/03/2018 |  08:01 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

U Kostajnici i dalje vanredno; Sana u opadanju (FOTO/VIDEO)

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru u blagom je padu. Zaplavljeno je stotinak kuća u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica. U desetak kuća voda je već ušla.
Kozarska Dubica - poplave - Foto: RTRS
Kozarska Dubica - poplaveFoto: RTRS

Vodostaj rijeke Une stagnira u Kostajnici i Kozarskoj Dubici. U ovim opštinama poplavljeno je 13 kuća.

Nešto povoljnija situacija je na području Novog Grada. Zbog izlivanja rijeka, presječeno je i nekoliko putnih pravaca, među kojima i magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica. Na području Bukove kose kod Prijedora, topljenje snijega je pokrenulo klizište.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ohrabruje podatak da je vodostaj Sane u opadanju. On je rekao novinarima da je na duž toka rijeke došlo do plavljenja zemljišta i oko stotinu objekata.

- Šteta od nadošle vode i sada postoji, ali ona ni je ni blizu štete koja je nastala u poplavi 2014. godine i mi se nadamo da će se voda vratiti u svoje korito - rekao je Đaković, koji je danas posjetio područje oko gradskog mosta gdje je sa članovima Štaba za vanredne situacije razmijenio podatke o stanju na terenu i vodostaju rijeke Sane na području grada.

Šef Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ kaže da se očekuje dalji blagi pad vodostaja, a budući da je znatan broj objekata pod vodom, ostaju na snazi mjere pripravnosti i prvi stepen redovne odbrane od poplava.

Prijedorski Vodovod saopštio je da je voda kojom ovo preduzeće snabdijeva građane Prijedora ispravna i da se bez bojazni može koristiti za piće.

Prema poslednjim mjerenjima, vodostaj Une u Kostajnici u blagom je opadanju. Ugroženo je 11 kuća u ulici Ranka Šipke.

U ovoj opštini je noćas, kada je Una dostigla kritičnu tačku od 450 centimetara, proglašeno vanredno stanje.

Una u Kozarskoj Dubici stagnira. Osim dva zaplavljena domaćinstva u Vriocima i Komlencu, za sada nema opasnosti po objekte.

Zbog urušavanja mosta u prekidu je putna dionica Kozarska Dubica-Moštanica. Saobraćaj je zbog izlijevanja Une za putnička vozila obustavljen na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica.

U Novom Gradu, zbog povećanja vodostaja Une i Sane, ugroženo je nekoliko domaćinstava u Rudicama, Dobrljinu i Poljavnicama.

Više putnih pravaca na području opštine i dalje je neprohodno.

Poplave u Prijedoru

Oštroj Luci nabujala Sana je presjekla putne pravce, Oštra Luka-Usorci, Usorci-Trnava i Marini-Ovanjska.

Oštra Luka - poplave

U opštini Јezero stanje je povoljnije. Vodostaj Јošavke je u opadanju, a očekuje se i pad vodostaja Plive. Prema najavama iz Civilne zaštite, očekuje se blago povlačenje vode iz centra naselja.

Poplave u Prijedoru