latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:46 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Agrarni budžet Srpske ove godine iznosiće 71 milion maraka (VIDEO)

Agrarni budžet Republike Srpske ove godine iznosiće 71 milion maraka.
Poećanje podsticaja u živinarstvu - Foto: RTRS
Poećanje podsticaja u živinarstvuFoto: RTRS

Za proizvodnju je predviđeno 60 miliona maraka, a 11 miliona za regresiranje dizela i protivgradnu zaštitu. Ovogdišnji poljoprivredni budžet povećan je za 20 odsto.

Povećanje poljoprivrednog budžeta Republike Srpske u 2018, doprinijelo je i povećanju podsticajnih stopa u različitim granama proizvodnje.

Iz Udurženja živinara Republike Srpske, kažu da ne mogu biti nezadovljni, jer su ispoštvani dogovori postignuti na sastanku sa najvišim predstavnicima vlasti Republike Srpske.

"Poslije sastanka, koji smo prethodnih dana održali u Banjaluci sa najvišim predstavnicima vlasti Srpske, gdje je potvrđeno povećanje agrarnog budžeta za nekih 11 miliona, da će to stvoriti, bolje uslove, odnosno veći okvir za namirenje podsticajnih sredstava, koje očekuju sve grane proizvdonje. Samim tim i i živinarstv", rekao je Pregrag Miličić, iz  Udruženja živinara Republike Srpske.

U resornom minstarstvu navode i da su pravlinikom o podstiacijma, definisane i konkretne mjere za živinarstvo. Povećanje podsticaja iznosiće od 16 do više od 140 odsto.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske kaže da su premije za roditeljska jata teške linije sa 62.000 podignuta na 150.000 maraka.

"A recimo za osamnaestonedjeljne kokice sa 160.000 na 200.000 maraka i radi se dakle takođe o znajčajnim iznosima i povećanjima sredstava za živinarstvo, zašto su podršku iskzali i prdstavnici ovih udruženja", istakao je Macanović.

Pored sredstava agrarnog budžeta od 71 milion maraka, poljoprivrednicima su na raspolaganju i ostali izvori finansiranja, od sredstava Vlade Republike Srpske i Svjetske banke za navodnjavanje, posredstvom IRB-a Srpske i Partner fonda za dugoročni razvoj, do sredstava iz oblasti uređenja hidromeliracionih sistema za zaštitu dobara.

Sve to ukupno čini više od 200 miliona maraka raspoloživih sredstava za razvoj poljoprivrede.