latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:23 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

U svijetu od komplikacija u trudnoći dnevno umre više od 800 žena

U svijetu više od 800 trudnica svaki dan umre od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem, a mnoge od njih su u ugroženom socio-ekonomskom položaju, izjavila je izvršni direktor Populacionog fonda UN /UNFPA/ Natalija Kanem, povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.
Trudnoća - Foto: ilustracija
TrudnoćaFoto: ilustracija

Prema njenim riječima, više od 200 miliona žena, od koji su mnoge siromašne i žive u ruralnim i udaljenim dijelovima svijeta, nemaju pristup dobrovoljnim metodama planiranja porodice, saopšteno je iz UNFPA.

Kanemova je navela da je u mnogim dijelovima svijeta pristup uslugama posebno ograničen ili čak nepostojeći za žene iz ruralnih područja i autohtonih populacija, umanjujući time njihove mogućnosti za ostvarivanje reproduktivnih prava.

"Bez rješavanja diskriminacije s kojom se žene suočavaju u privatnim i javnim sferama, mnoge od njih ostaju zarobljene u začaranom krugu siromaštva, ponovljenih trudnoća, smanjenih mogućnosti, neostvarenih ljudskih prava i nerealizovanog potencijala. Negiranje reproduktivnih prava, ne šteti samo pojedincima, već slabi i guši privredu i razvoj zemalja", istakla je Kanemova.

Ona smatra da bi omogućavanje univerzalno dostupne reproduktivne zdravstvene zaštite pomoglo, ne samo u ostvarivanju reproduktivnih prava siromašnih i žena iz ruralnih područja, već bi im omogućilo da ostanu zdrave, da se obrazuju i učestvuju u svim aspektima života, uključujući ekonomski, što su prednosti za žene, njihove porodice i zemlju.

Kanemova je naglasila da je misija UNFPA da sarađuje sa partnerima da bi se do 2030. godine odgovorilo na nezadovoljene potrebe za informacijama i uslugama planiranja porodice, okončali slučajevi preventabilne smrtnosti majki i spriječilo rodno uslovljeno nasilje i druge štetne prakse koje pogađaju žene i djevojke.

Izvor: Srna