latinica  ћирилица
08/03/2018 |  08:26 | Autor: RTRS

Berlin- Gluhaković s organizatorima sajma turizma

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković razgovaraće danas sa organizatorima Međunarodnog sajma turizma u Berlinu i predstavnicima turističke privrede Njemačke.
Predrag Gluhaković - Međunarodni sajam turizma - Foto: SRNA
Predrag Gluhaković - Međunarodni sajam turizmaFoto: SRNA

Ministar Gluhaković i njegov savjetnik Aleksandar Đurić će, u okviru šeste privredne manifestacije Dunavski salon, učestvovati u međunarodnoj panel-diskusiji o temi Kultura i turizam u realizaciji Dunavske strategije.

Gluhaković je juče istakao da je iz godine u godinu primjetno povećanje broja njemačkih turista u Srpskoj, ocjenjujući da je tom pozitivnom trendu doprinijelo i dosadašnje učešće Srpske na ovom sajmu turizma u Berlinu.

On je naglasio da je ovo učešće važno, jer je berlinski sajam najznačajnija turistička manifestacija i berza u svijetu na kojoj Srpska želi da pokaže ko je i šta turistički ima da ponudi.

Na ovom sajmu su, u okviru turističke ponude Srpske, predstavljene destinacije aktivnog odmora, poput nacionalnih parkova i planina, kratke gradske ture sa obilascima kulturno-istorijskih znamenitosti, ponuda manifestacionog turizma, odnosno festivala za mlade koji se održavaju ljeti, te drugi turistički sadržaji koji se smatraju potencijalno zanimljivim inostranim turistima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Štand, na kome je predstavljena turistička ponuda Srpske, posjetile su i delegacije zemalja iz okruženja, te predstavnici najveće svjetske turoperatorske kompanije "Tomas Kuk", sa kojima je ministar Gluhaković razgovarao o mogućnostima saradnje i zajedničkim projektima u narednom periodu.

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske, turisti iz Njemačke nalaze se u samom vrhu po broju gostiju koji posjećuju destinacije Srpske, a prošle godine ostvarili su 16 odsto veći broj dolazaka i 13 osto veći broj noćenja u odnosu na 2016. godinu.

Sajam u Berlin, koji je otvoren juče i traje do nedjelje, 11. marta, jedna je od najznačajnijih međunarodnih sajamskih manifestacija iz oblasti turizma, koja za stručnu i poslovnu javnost predstavlja važan izvor informacija o trendovima u ovoj oblasti.

Izvor: SRNA