latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:28 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Uskoro izgradnja Drinskog nasipa (VIDEO)

Sa početkom građevinske sezone trebalo bi da počne i izgradnja Drinskog nasipa u Semberiji, dužine 33 kilometra.
Drinski nasip - Foto: RTRS
Drinski nasipFoto: RTRS

Prvi radovi počeće na području Јanje, gdje je u toku eksproprijacija zemljišta. Projekat, vrijedan 24 miliona maraka, biće finansiran kreditom Svjetske banke, čiji je garant Vlada.

Izgradnja Drinskog nasipa počeće uz donji tok rijeke Јanje, a prva faza podrazumijeva dio nasipa dužine 4,6 kilometara. Tender za izvođača radova biće raspisan do kraja marta. 

- Mi očekujemo da taj projekat traje tri godine i da kompletan nasip bude završen negdje 2021. ili početkom 22. godine da bude izgrađen kompletan drinski nasip koji će biti nastavak onog koji je urađen od ušća Drine u Savu pet kilometara, izjavio je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske

Mještani, koji se još oporavljaju od posljednjih poplava, nadaju se da će Drina konačno biti zauzdana.

Predviđena je eksproprijacija 109 hektara zemljišta za nasip i dodatnih 53 hektara za pozajmište materijala za gradnju. Iako svjesni dugoročne koristi mještani se nerado odriču prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta, posebno u Amajlijama gdje sada uzgajaju više od 2.000 goveda.

Prvoklasno poljoprivredno zemljište biće otkupljeno po cijeni od dvije marke za kvadratni metar , a parcele veće od 3.000 kvadatnih metara koje se izuzimaju od pojedinaca mogu da budu zamijenjene državnim zemljištem na drugoj lokaciji.
Drina je samo u dvije posljednje velike poplave pričinila štetu od 100 miliona maraka.