latinica  ћирилица
05/03/2018 |  09:06 | Autor: RTRS

Manje sjedite ispred TV-a i računara, smanjite rizik od ugrušaka

Dugotrajno gledanje televizora ili monitora, odnosno gledanje omiljenih serija epizodu za epizodom, takozvano bindžovanje, može biti opasno za zdravlje jer se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, te istraživači sugerišu da bi bilo najbolje da potražimo drugi hobi.
Sjedenje za računarom - Foto: ilustracija
Sjedenje za računaromFoto: ilustracija

Venska tromboembolija, odnosno pojavljivanje krvnog ugruška koji često nastaje u venama nogu, može se dovesti u vezu sa satima provedenim u sjedećem položaju. Kako vrijeme prolazi, ugrušak može putovati kroz organizam i uticati na cirkulaciju u plućima. U nekim slučajevima može dovesti i do smrti.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti obuhvatilo je 15.150 ljudi tokom 24 godine, a riječ je o prvom istraživanju koje dovodi u vezu dugotrajno gledanje programa i pojave venske tromboembolije među populacijom na zapadu, prenosi portal Dedlajn.

Doktor Јasuhiko Kubota, vođa istraživanja objasnio je da štetan uticaj gledanja u ekran tokom više sati neće nestati čak ni u slučaju da se osoba inače dosta kreće.

- Rezultati ukazuju na to da i osobe koje se redovno bave fizičkom aktivnošću ne bi trebalo da zanemaruju rizik od potencijalnih oštećenja koja nastaju zbog predugog sjedenja - naglasio je Kubota.

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja, češća fizička aktivnost i regulisanje težine izuzetno su važni u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.

Podatak koji je privukao pažnju stručnjaka je to da je tromboza češća u zapadnim zemljama nego u azijskom svijetu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

Izvor: RTS