latinica  ћирилица
03/03/2018 |  13:48 ⇒ 13:52 | Autor: RTRS

Na hladnoći prijeti gangrena

Pad spoljne temperature, pored srčanih bolesnika loše podnose i pacijenti sa suženjima i zapušenjima arterija nogu i ruku.
Krvni sudovi - Foto: Screenshot
Krvni sudoviFoto: Screenshot

Stezanje krvnih sudova usljed hladnoće pogoršava već ionako otežanu ishranu tkiva i dopremanje kiseonika u stopala ili šake. Stezanje krvnih sudova usled hladnoće pogoršava već ionako otežanu ishranu tkiva i dopremanje kiseonika u stopala ili šake, pa su tegobe poput bola, hladnoće i promene boje kože, otežana pokretljivost postaju još izraženije, a mogućnost pojave gangrene veća.

- Na hladnoću je naročito osetljiva jedna specijalna grupa oboljelih, koji pate od Rejnoovog fenomena - kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije u "Euromediku". - Oni često tegobe imaju već od rane jeseni.

Inače, Rejnoov fenomen je stanje u kome niska temperatura, ali i stres i jake emocije, izazivaju snažno i dugotrajno grčenje malih arterija, što blokira protok krvi u prstima šaka i stopala, ušnim školjkama, nosu i drugim perifernim dijelovima tijela. Zbog toga na ovim dijelovima pri izlaganju hladnoći dolazi do izrazitog bledila ili pomodrenja kože, kao i do pojave bola.

- Prilikom zagrijevanja, kada uđu u zatvorenu prostoriju, koža postaje izraženo crvena uz osjećaj pojave peckanja i bola - objašnjava naša sagovornica. - Usljed ovog procesa na vrhovima prstiju može da se razvije i gangrena, srećom, dosta rijetko.

Bilo da je riječ o Rejnoovom fenomenu ili drugim vrstama vaskularnih bolesti, doktorka Dragica Stepić kaže da oboljeli od krvnih sudova nogu i ruku treba da budu posebno oprezni u hladnijem periodu godine. Potrebno je da dobro utopljavaju svoja stopala vunenim čarapama, toplom i udobnom obućom koja ne steže, a šake vunenim rukavicama. Ukoliko već izlaze na hladnoću, savjetuje se da se ne zadržavaju dugo i da se kreću, a da izbjegavaju stajanje na hladnom. Pušenje, kofein, vibracije i mehanički pritisak pogoršavaju bolest i "napade" ishemije čine težim.

Izvor: Novosti