latinica  ћирилица
23/02/2018 |  11:21 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Djeci je zabranjeno davati ova imena u Evropi

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da djeci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smijati.
Dijete - Foto: ilustracija
DijeteFoto: ilustracija

Francuzi, na primjer, ne dopuštaju imena zbog kojih bi djeci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obavještava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće.

Tako je u ovoj zemlji onemogućeno da svog nasljednika nazovete Nutela, Princ Vilijam ili Mini Kuper. Istina, baš, i nisu neki pametan izbor, pa je za očekivati da se se saglasimo s ovom zabranom.

I Nijemci imaju prilično stroga pravila o tom pitanju. Djeca ne smiju nositi uniseks imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Mati, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dječjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Djeci ne smiju davati pogrdna imena, dejvojčice ne mogu  nositi muška imena, a dječaci ženska. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospjela imena poput Pariz, Šanel i Јuda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su Metalika, Ikea i Supermen.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ašlej, Pluto, Јakob... Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih imena. Ako želite djetetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog odjeljenja Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahtjeve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

Izvor: Agencije