latinica  ћирилица
10/02/2018 |  12:51 | Autor: RTRS

Uz horore mršamo, a ostali žanrovi nas debljaju

Pretjerani boravak ispred TV ekrana dovodi do nekontrolisane gladi, pri čemu gledanje izuzetno popularnih serija pojačava konzumiranje hrane za čak 44 odsto.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Navike u ishrani se mijenjaju jer zaokupljenost TV programom dovodi do slabljenja funkcije dijela hipotalamusa, koji kontroliše osjećaj sitosti, pokazuju istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Vašington.

No, prema riječima naučnika, gledanje horor filma može da sagori 200 kalorija, što je skoro jedna cijela čokolada.

Što je film stravičniji, gubljenje kalorija je efikasnije, tvrde naučnici Univerziteta u Vestminsteru. Oni navode da gledanjem horor filmova možemo da izgubimo istu količinu kalorija kao kada bismo jedan sat prali prozore ili išli u polusatnu šetnju.

Istraživači su pratili 10 osoba dok su gledale klasike horor žanra i bilježili im puls i ustanovili da se za vrijeme dok je trajao film broj potrošenih kalorija u prosjeku povećao za trećinu. Dakle, ispitanici su tokom gledanja svakog filma sagorjeli, u prosjeku, po 133 kalorije.

Kao najbolji lijek protiv gojaznosti pokazao se film "Isijavanje" Stenlija Kjubrika iz 1980. sa DŽekom Nikolsonom u glavnoj ulozi, jer gledanjem ovog filma moguće je sagorjeti čak 184 kalorije, kao i kada biste vozili bicikl 30 minuta. Za njim idu "Ajkula" sa 161 kalorijom i "Istjerivač đavola" sa 158 kalorija, dok gledanje "Osmog putnika" prži 152 kalorije.

Za razliku od horor žanra, gledanje akcionih filmova i melodrama povećava apetit, a samim tim i mogućnost da se ugojite.

Istraživanja su pokazala kako brze izmjene scena i zvučne varijacije u akcionim filmovima, potiču gledaoce na grickanje dvostruko više kalorija nego kad gledaju nešto mirnije. Isto je i sa tužnim filmovima. Zato unaprijed pripremite porcije ili izaberite zdravije grickalice.

Međutim, gledanje televizije utiče i na sposobnost učenja kod djece. Djeca mlađa od tri godine koja su često pred TV ekranom mogu da imaju manju sposobnost učenja kada krenu u školu. S druge strane, mališani od tri do pet godina koji su provodili mnogo vremena pred televizorom pokazali su bolju sposobnost čitanja i rješavanja matematičkih zadataka.

Izvor: Nezavisne novine