latinica  ћирилица
08/02/2018 |  08:31 ⇒ 08:42 | Autor: RTRS

Ćelije tumora hrane se aminokiselinom koja se nalazi u hrani

Naučnici sa Kembridža sproveli su istraživanje o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka.

Utvrdili su da se ćelije tumora dojke "hrane" hranjivim sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparogama, mesu od pernatih životinja, plodovima mora i drugoj hrani.

Studija je izvedena na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke na Institutu Kembridž. Miševi bi obično umrli za nekoliko sedmica jer bi se tumor proširio na cijelo tijelo, ali su im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lijekove koji blokiraju ovaj sastojak, pa se tumor nije širio.

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

- Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gdje se rak nalazi - rekao je profesor Greg Hanen.

Univerzitet u Glazgovu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao da se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj limfoma i raka crijeva.

- Utvrdili smo da su specifični oblici raka vezani za specifične sastojke iz naše ishrane. Nadamo se da ćemo u budućnosti, modifikovanjem ishrane pacijenta ili korištenjem lijekova koji mijenjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima, unaprijediti rezultate terapije - dodao je Hanen.

Početna faza tumora nije smrtonosna. Tek kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posljedica. Ćelije raka prolaze kroz velike promjene kako bi se proširile- razdvajaju se od glavnog tumora i prolaze krvlju do određenog dijela tijela gdje se dalje razvijaju. Naučnici vjeruju da veliku ulogu u ovom procesu ima asparagin.

Sada slijede istraživanja na ljudima, a naučnici savjetuju pacijentima oboljelim od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane, prije nego se posavjetuju sa ljekarima.

Izvor: Kliks