latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:57 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Brčko- Nova lista sufinansiranih lijekova (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja u Brčkom konačno je izmijenio esencijalnu listu lijekova na koju su vraćeni neki od ranije korišćenih lijekova, a uvedeni su i novi.
Brčko-Zdravstveni centar - Foto: RTRS
Brčko-Zdravstveni centarFoto: RTRS

Lista je rađena u skladu sa potrebama pacijenata i finansijskim mogućnostima Fonda. Za te lijekove Fond će u ovoj godini izdvojiti 5,8 miliona maraka.

Nova lista lijekova, povećana sa 95 na 104 lijeka, dočekana je u Udruženju penzionera sa olakšanjem. Iako na nju imaju određenih primjedbi, novi spisak besplatnih i djelimično finansiranih lijekova bolji je od prethodnog.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske u Brčkom, Veljko Zlatović, smatra da je lista sigurno bolja nego dosadašnja, ali da bi trebalo da uslijede i nova pozitivnija poboljšanja.

Od Fonda je duže vrijeme traženo da se na listu vrate neki skuplji lijekovi koji se intenzivnije troše, međutim, bez objašnjenja, odlučeno je da ovogodišnja lista bude revidirana. Za novu listu dopunjenu sa devet lijekova, koja je u upotrebi od 1. febuara, kažu da je jedna od najboljih u BiH.

Admir Čandić, iz Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko, kaže da je riječ o lijekovima za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, respiratornih oboljenja, te metaboličkih poremećaja koji dovode do komplikacija koji rezultiraju ovim oboljenjima.

Dobro je što je sačinjena nova, ali lista je mogla biti i sadržajnija, bez obzira što je za ovu godinu planirano 5,8 miliona maraka za njeno finansiranje - 1,5 miliona više nego prošle godine, kažu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Boro Đulabić, zamjenik direktora ЈZU Brčko, kaže da aktuelna lista sa uvedenim izmjenama trenutno zadovoljava minimun potreba.

U Fondu će, kažu, na osnovu statističkih podataka, pratiti i analizirati nivo i prirodu oboljenja svojih korisnika i, u skladu sa mogućnostima, po potrebi uvoditi nove lijekove koji bi bili besplatni ili bi pacijenti plaćali 50 do 70 odsto njihove prodajne cijene.