latinica  ћирилица
07/02/2018 |  09:17 | Autor: RTRS

Kafa poboljšava učinak vježbanja

Јutarnja kafa mnogima predstavlja svakodnevni ritual. Ni među onima koji vježbaju redovno, ispijanje kafe prije treninga nije rijedak slučaj. Mnogi tvrde da im ona daje dodatni podsticaj kada krenu u teretanu.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da kafa može da poboljša učinak vježbanja. Konzumacija određene količine kafe kontroliše proizvodnju slobodnih radikala. Kafa nas, zbog toga, čini aktivnijim i manje umornima, što za posljedicu ima veću efikasnost vježbanja.

Unos kofeina poboljšava performanse kod vježbi izdržljivosti, što se odnosi i na timske sportove. Međutim, mnogi stručni mediji koji su se bavili ovom temom složni su u zaključku da učinak kafe u sportovima i vježbama visokog intenziteta kratko traje, kao i da još uvijek nije do kraja proučen.

Dejstvo kofeina u ljudskom organizmu počinje 25 do 30 minuta poslije konzumacije. Prije početka vježbanja najbolje je konzumirati kafu bez šećera. Oni koji vole slađu kafu, trebalo bi da je zaslade stevijom umjesto šećera.

Slično važi i za mlijeko, pa bi umjesto standardnog kravljeg trebalo da izaberite ono sa manje masti, bademovo ili rižino. Time se izbjegava nepotreban unos "praznih kalorija", koje ne sadrže nikakve hranjive materije.

Izvor: B92