latinica  ћирилица
06/02/2018 |  09:15 | Autor: RTRS

Sove oživile noćni život Srpca

Lišće na tri drveta u centru Srpca zamijenio je veliki broj sova, koje su u ovim zimskim danima, kako tvrde građani, postale kao nakit na ovim stabalima.
Uralska sova (Foto: http://robertbrezigar.si) -
Uralska sova (Foto: http://robertbrezigar.si)

"Kod crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u centru grada sam vidio tri drveta na kojima je, u tom trentuku, bilo oko 25 sova, jedan prolaznik mi je rekao da ih nekad zna biti i blizu 50, a ono što me iznenadilo je što su tu usred dana", rekao je Damir Tulemija iz Gradiške, koji je, kako kaže, uživao u ovom neobičnom prizoru.

Goran Topić, biolog i član Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, rekao je da se u BiH gnijezdi deset vrsta sova, od kojih je najbrojnija utina, koju su, kako kaže, građani imali priliku da vide u Srpcu.

"Najveći broj ovih ptica, 234 jedinke, smo prilikom istraživanja izbrojali upravo u Srpcu, a razlog tome je što je okolina Srpca poznata kao poljoprivredni kraj, što sovama pruža dobre hranidbene uslove, a raštrkano drveće otvara mogućnost njihovog gniježđenja", istakao je Topić.

Prema njegovim riječima, osim u Srpcu, značajan broj sova evidentiran je i u Domaljevcu (174), Šamcu (138), Kozarskoj Dubici (90), dok je, kako tvrdi, u drugim zimovalištima ovih ptica zabilježen manji broj sova.

"Radi poređenja je važno istaći da je u Kikindi, svjetskoj prijestonici sova, ove godine u zimovanju zabilježeno svega 238 jedinki", naglasio je Topić.

Istakao je da je sova moćan predator glodara i drugih sitnih sisara, te da ima neprocjenjiv značaj za poljoprivredu, jer jedna sova svakodnevno pojede tri do pet sitnih glodara, voluharica, miševa i rovčica.

Upozorio je da se sove, i pored činjenice da su zakonom strogo zaštićene, često nađu na meti nesavjesnih i neupućenih građana koji ih ubijaju.

"Sove su višestruko korisne za građane pa bi zbog tog trebalo da ih čuvaju i ugledaju se na zemlje gdje posmatranje sova predstavlja turističku atrakciju", apelovao je Topić.

Izvor: Nezavisne novine