latinica  ћирилица
30/01/2018 |  15:20 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Angio sala u bijeljinskoj Opštoj bolnici opravdala očekivanja (VIDEO)

Angio sala u bijeljinskoj Opštoj bolnici opravdala je očekivanja zaposlenih i pacijenata.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Od otvaranja 8. septembra 2014. godine do danas, u ovoj savremeno opremljenoj koronarnoj jedinici urađeno je u prosjeku, godišnje oko hiljadu intervencija.

Spasen je život vitalno ugroženih srčanih bolesnika, a drugima je produžen i poboljšan kvalitet života. Stručnjaci ove bolnice u saradnji sa najboljim kardiolozima u regionu doprinijeli su da bijeljinska bolnica postane ustanova u kojoj je moguće riješiti i najkompleksnije i najteže lezije na krvnim sudovima srca.

I ovih dana pacijentima su uspješno urađene kompleksne intervencije na srcu.

U savremeno opremljenoj angio sali bijeljinske bolnice stvoreni su uslovi da se spase bolesnici, koji su zbog akutnog srčanog udara umirali. U saradnji sa najboljim kardiolozima u regiji urađene su dvije kompleksne procedure. Јednom pacijentu to su prethodno radili u drugoj bolnici, ali nisu uspjeli.

Aleksandar Lazarević, kardiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka kaže da je danas urađen dodatni korak u rješavanju problematike u vezi sa stanjem njegovih koronarnih krvnih sudova.

"Kad kažemo kompleksne procedure, to je da zahtijevaju dodatno znanje, dodatnu opremu, specijalne žice, koje se ne koriste u svakodnevnom rutinskom radu. A profesor Stojković je jedan od vrhunskih interventnih kardiologa" istakao je Lazarević.

Saradnja sa vrhunskim stručnjacima i zajedničke operacije dragocjeno su iskustvo za bijeljinske kardiologe.

"Neki su bili kod nas na obuci, ali smo nastavili saradnju u smislu izvođenja perkutarnih koronarnih intervencija, odnosno intervencije preko katetera, žica, balona i stentova na koronarnim krvnim sudovima", rekao je Siniša Stojaković, profesor kardiovaskularne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. 

Bolnica može imati vrhunske stručnjake, kaže profesor Stojković, ali ako nema adekvatan materijal i uslove za kateterizaciju, kao što ima angio sala u Bijeljini, koja je najnovije generacije, ništa ne možete uraditi.

Broj intervencija ovu salu svrstava među najznačajnije u regionu.

"Ono što je Vlada Srpske uložila u ovu salu, u ovu bolnicu, na najbolji način opravdavamo time što sala ni jednog momenta nije stajala, sala je pružala i spašavala živote pojedinim ljudima, koji su imali akutni infarkt miokarda", naveo je doktor bolnice u Bijeljini Siniša Maksimović.

Terapeutskim procedurama u angio sali, kaže Maksimović, obezbijeđen je bolji kvalitet i produžetak života pacijentima. Zadovoljni su saradnjom sa kardiolozima iz regiona, koji pomažu u edukaciji domaćeg kadra. Nova bolnica u Bijeljini u čiju je izgradnju Vlada Srpske uložila 80 miliona maraka, znatno je unaprijedila zdravstvenu zaštitu pacijenata na ovom području.