latinica  ћирилица
29/01/2018 |  16:20 | Autor: RTRS

Aplikacija za sportiste otkrila američke vojne baze

Osjetljive informacije o djelatnosti američkih, i ne samo američkih, vojnika postale su široko dostupne zahvaljujući aplikaciji koju je napravila kompanija "Strava" iz San Franciska za ljude koji se bave sportom.
Vojna baza SAD-a (Foto: Sputnik/Vladimir Pirogov) -
Vojna baza SAD-a (Foto: Sputnik/Vladimir Pirogov)

U novembru prošle godine ona je na interenetu objavila interaktivnu kartu "Global hit map" koja pokazuje kretanje korisnika aplikacije po svijetu. U nekim područjima karta je bila skoro potpuno tamna. Eksperti su obratili pažnju na žarišta aktivnosti u zonama gdje se vode borbe, uključujući Siriju i Irak.

Po njihovom mišljenju, to mogu da budu samo američke baze. U tom slučaju, objavljene informacije mogle bi da budu prijetnja za vojni personal ovih baza. Posmatrači su na karti našli navodnu bazu CIA u Mogadišu i bazu američkih specijalnih snaga u rejonu Sahal u Africi.

Za razliku od slika dostupnih na "Gugl mapi", karta "Strava" omogućava ne samo da se sazna gdje se nalaze objekti u ovim vojnim bazama, već i da se prati kretanje vojnika. To može biti iskorišćeno i za izvođenje napada, pišu "Gardijan" i "Vašington post". Predstavnik Centralne komande SAD pukovnik Ratnog vazduhoplovstva DŽon Tomas saopštio je da vojska već proučava moguće posljedice otkrivanja ovakvih podataka.

Izvor: Glas Srpske