latinica  ћирилица
27/01/2018 |  14:41 | Autor: RTRS

Gdje je na svijetu pivo najjeftinije?

Kada je riječ o pivu, svako ima svoju mjeru. Neki uživaju u pola litra, drugi više vole manje čaše i tri decilitra popularnog napitka od hmelja. List Lonli Planet piše gdje je na svijetu najjeftinija pinta piva.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Inače, pinta (britanska) iznosi nešto više od pola litra piva (568 mililitara), tako da će ovi rezultati reći koliko gdje košta otprilike pola litra piva.

Dakle, ako se slučajno nađete u kafiću u glavnom gradu Venecuele - Karakasu, ne morate da brinete da li ćete naručiti rundu za ekipu. Naime, malo više od pola litra piva platićete u prosjeku 0,58 evra, pa ako ste napolju s društvom od 6,7 prijatelja, tura će vas izaći samo 4 evra!

Na suprotnoj strani, kao grad u kojem se toči najskuplje pivo, našao se Dubai. Tu prosječna cijena pinte iznosi 9,85 evra, pa je tamo teško platiti popularni napitak i sebi, kamoli drugima.

Istraživanje je sprovedeno u 177 svjetskih gradova, a ustanovljeno je da ćete, naručujući pivo, bankrotirati i u Dohi (9,85 evra), Rejkjaviku (8,50 evra) i Oslu (8,1 evra).

S druge strane, nakon Karakasa, litre jeftinog piva popićete u Taškentu (0,67 evra) i Lagosu (0,72 evra), koji su drugi i treći najjeftiniji pivski gradovi planete.

Na listi se našao i Beograd sa 1,67 evra.

Izvor: Agencije