latinica  ћирилица
23/01/2018 |  09:23 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Muškarci bi svaki dan trebalo da jedu nar

Naučna istraživanja potvrdila su da je nar ljekovita voćka, naročito kada je muškost u pitanju. Naime, da bi se zaštitili od karcinoma prostate, muškarci bi svakog dana trebalo da jedu nar ili da piju po 2,5 dl soka od ovog voća.
Sok od nara (Foto: Thinkstock) -
Sok od nara (Foto: Thinkstock)

Ova ukusna i neobična voćka, kako takođe tvrde naučnici, može da poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.

Nar sadrži i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje nara protiv depresije i osteoporoze. Vjeruje se i da je nar dobar i za rad srca, dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crijevnih parazita.

Nar je blagotvoran i u liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, a zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara jačaju nokti i kosa.

Osim za ishranu, nar se, odnosno sjemenke ovog voća, koriste i za pravljenje ulja. Ovaj proizvod je idealan za njegu suve kože, sklone ekcemima, pa čak može da ublaži i posljedice psorijaze. Riječ je o vrlo blagom ulju koje ima snažna protivupalna i antimikrobna svojstva.

Umiruje stomak

Koru nara ne bi trebalo bacati već osušenu čuvati. Od kore nara može da se pripremi čaj koji je vrlo efikasan u saniranju stomačne infekcije. Za šolju čaja potrebno je 10 do 12 grama kore nara koja se prelije sa dva decilitra ključale vode. Pokrije se tacnom i ostavi da odstoji pola sata. Pije se pola šolje neprocijeđenog napitka i ponovo se poklopi tacnom. Ako poslije 20 minuta nema poboljšanja, popijte i drugu polovinu čaja.

Izvor: Večernje novosti