latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:47 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Pri kraju prva faza radova na novoj bolnici (VIDEO)

Prva faza izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, grubi građevinski radovi, privode se kraju.
Bolnica I. Sarajevo - gradilište - Foto: RTRS
Bolnica I. Sarajevo - gradilišteFoto: RTRS

Preostalo je još da se ugradi vanjska stolarija na gornjim etažama.

Već naredne sedmice intenziviraće se završni radovi. 

Otvaranje poliklinike može se očekivati već narednog mjeseca, a u međuvremenu, adaptirana je i opremljena i savremena bolnička kuhinja.

Radovi ulaze u finu završnu fazu, pa se, sudeći prema intenzitetu, zaista može očekivati da će u oktobru osoblje i pacijenti moći da presele u novu savremenu bolničku zgradu.

Novu bolnicu u Istočnom Sarajevu činiće četiri cjeline: stacionarni blok sa 207 ležajeva za pacijente, blok sa operacionim salama, intenzivnom njegom i pojedinim kabinetima, te već adaptirani radiološki blok, gdje su kuhinja i trpezarija i poliklinika, koja se oprema i uskoro će biti useljena.

Investitor se obavezao i na nabavku medicinske i nemedicinske opreme ugovorom na principu ključ u ruke.

- Predviđeno je 10 miliona za opremanje. Posjedujemo magnetnu rezonansu i CT. Ta oprema nabavljena je prije 2-3 godine sa optimalnim vjekom trajanja od osam godina, tako da je nabavka novih neracionalna. Već opremamo poliklinički dio i po tome vidim riješenost da se ugovor ispoštuje, ptiča Goran Todorović, direktor ЈZU bolnica Istočno Sarajevo.

Savremena nova poliklinika za pacjente u Istočnom Sarajevu biće prijatno iznenađenje.Novi ambijent i dijagnostička oprema, za provjerene ljekare i osoblje, koji su i u dosadašnjim teškim uslovima pružali maksimum. U funkciji će biti 19 specijalističkih službi, a razmišlja se i o razvoju novih medicinskih grana.

Specijalistička edukacija košta i do 200 hiljada maraka, pa je to zadatak za budućnost ...

- Teško je u uslovima opšte bolnice organizovati kvalitetnu neuro ili kardio hirurgiju. Stoga ćemo službe koje imamo razvijati, a koje nemamo pokušati staviti u bilo kakvu funkciju i težiti da u nekim službama budemo vodeći, dodaje Todorović.

I za oronule, stare zgrade postoje planovi. Dio objekata u budućnosti će se adaptirati za gerijatrijsku njegu, a namjera je da se organizuje i služba za njegu starih i bolesnih lica u njihovom kućnom okruženju.