latinica  ћирилица
18/01/2018 |  10:33 | Autor: RTRS

Povećana anksioznost - uvod u Alchajmera

Povećana anksioznost, odnosno njena svakodnevna prisutnost, može biti prvi simptom Alchajmerove bolesti, navode američki naučnici.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

U SAD, svake godine, među odraslim osobama bude evidentirano oko 40 miliona novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova studija pokazuje da se kod starijih osoba, kojima se sa godinama pojačava ovaj osjećaj brige i straha, često razvije Alchajmerova bolest.

Doktor Nensi Donovan, gerijatrijski psihijatar iz Bostona, i njeni saradnici zaključili su da se pojačani simptomi anksioznosti povezuju sa visokim nivoom beta-amiloida ili proteinskih naslaga u nervnom tkivu.

Te naslage povezuju se sa razvojem Alchajmerove bolesti u mozgu starijih ljudi sa normalnim kognitivnim funkcijama.

Donovanova kaže da rezultati studije upućuju na to da pojačani simptomi anksioznosti mogu biti rani znak Alchajmera.

Ona i njena ekipa uključili su u studiju 270 odraslih osoba u dobi od 62 do 90 godina sa normalnim kognitivnim funkcijama.

Svi su jednom godišnje, tokom petogodišnjeg perioda, podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji, kako bi se odredio nivo beta-amiloida u mozgu.

Naučnici su otkrili da su odrasle osobe sa pojačanim simptomima anksioznosti u petogodišnjem periodu imale viši nivo beta-amiloida u mozgu, što je bila pretpostavka da pojačana tjeskoba može biti rani znak razvoja Alchajmerove bolesti.

Procjenjuje se da u SAD ovu bolest ima 5,5 miliona ljudi, a većina je starija od 65 godina.

Svi tipovi demencija, pa tako i Alchajmerova bolest, uzrokovani su odumiranjem ćelija mozga. Tačni uzroci te bolesti nisu u potpunosti jasni, ali naučnici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u "Američkom psihijatrijskom žurnalu".

Izvor: SRNA