latinica  ћирилица
16/01/2018 |  11:06 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Zvizdić i Mektić razgovarali sa misijom FATF-a

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas su u Sarajevu sa tehničkom misijom Stručne grupe za finansijsko djelovanje razgovarali o sprovođenju zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti sprečavanja finansiranja terorizma i pranja novca.
Predsjedavajući Zvizdić i ministar Mektić - Foto: SRNA
Predsjedavajući Zvizdić i ministar MektićFoto: SRNA

Zvizdić je upoznao delegaciju FATF-a o prioritetima rada Savjeta ministara i istakao opredijeljenost evropskom putu, ekonomskom razvoju i očuvanju stabilnosti, uključujući borbu protiv svih oblika kriminala i terorizma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je izrazio opredjeljenje BiH etabliranju sigurnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma implementacijom Akcionog plana, kreiranog na temelju preporuka FATF-a.

Zvizdić očekuje da će ova posjeta rezultirati pozitivnim izvještajem koji će omogućiti da BiH već idućeg mjeseca, na plenarnom zasjedanju, bude uklonjena sa sive liste FATF-a, što bi bio pozitivan signal za sve poslovne ljude, kao i građane BiH.

Mektić je naglasio predanost institucija BiH borbi protiv terorizma i dodao da je implementacija Akcionog plana tekla sporije zbog specifične ustavne strukture BiH, ali da je u konačnici uspostavljen efikasan sistem.

Zvizdić i Mektić su naveli da provođenjem Akcionog plana, donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH taj posao nije završen i istakli opredjeljenje BiH da kontinuirano nastavi borbu protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca.

Predstavnici FATF-a pohvalili su rad Savjeta ministara BiH na implementaciji Akcionog plana i izrazili zadovoljstvo ostvarenim napretkom.

Misija FATF-a istakla je da je provođenje Akcionog plana samo prvi korak u borbi protiv finansiranja terorizma i sprečavanja pranja novca.

Izvor: SRNA