latinica  ћирилица
15/01/2018 |  20:58 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Nezadovoljstvo nacionalnom zastupljenošću policijskih službenika

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, nakon primljenih informacija od SIPA BiH, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, izrazio je nezadovoljstvo nacionalnom zastupljenošću policijskih službenika po organizacionim jedinicama i činovima u tim policijskim agencijama.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Odbor smatra da je potrebno ozbiljnije pristupiti rješavanju ovog pitanja, kako bi se procentualna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih poboljšala u odnosu na postojeće stanje, u skladu sa Ustavom BiH i Zakonom o policijskim službenicima BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine.

Na sjednici su dogovoreni detalji u vezi sa sastancima članova Odbora sa rukovodiocima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Sipe i Granične policije BiH.

"Primljene su k znanju i informacije o isteku mandata i eventualnom ispunjavanju uslova za odlazak u penziju rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca navedenih policijskih agencija", navedeno je u saopštenju.

Usvojen je zaključak da se ove informacije upute na uvid ministru bezbjednosti BiH. U zaključku se traži i da rukovodioci i njihovi zamjenici blagovremeno dostave ministru i Nezavisnom odboru informaciju o eventualnom ispunjavanju uslova za odlazak u penziju.

Na sjednici je usvojen i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog izvještaja o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine za prošlu godinu.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je razmatranje nacrta zakona o policijskim službenicima BiH u kontekstu zaključaka Odbora sa 32. sjednice.

Izvor: SRNA