latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:41 ⇒ 16/01/2018 | 09:24 | Autor: RTRS

Uhljebljenje u institucijama BiH, priča bez početka i kraja (VIDEO)

Do kada će bujati bh. administracija?
Institucije BiH - Foto: RTRS
Institucije BiHFoto: RTRS

U institucijama BiH sredinom prošle godine bilo je zaposleno 22.050 radnika, a ukoliko se realizuje predviđena dinamika zapošljavanja, taj broj bi na kraju godine mogao biti čak 23.174 radnika.

Za plate i naknade zaposlenih u bh. institucijama ovogodišnjim budžetom planirano je 559,2 miliona maraka ili 8,6 miliona više nego u prošloj godini.

Osim zakonski regulisanih povećanja plata policijskim službenicima, razlog je i povećanje broja zaposlenih. A ove godine očekuje se zapošljavanje 86 lica za zatvor BiH, deset u Direkciju za evropske integracije. Deset novih radnika planirano je i u Službi za zajedničke poslove, pet u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, tri u Memorijalnom centru Srebrenica, kao i zapošljavanje na određeno u Centralnoj izbornoj komisiji zbog sprovođenja opštih izbora.

Planirani broj zaposlenih na kraju prošle godine iznosio je 22.783, odobreni 23.085. Projekcija broja zaposlenih na kraju ove godine je 23.174 lica.

Šemskudin Mehmedović poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH ne misli da je ovo pretjerano, ali sigurno je da su određene službe iskazale potrebu za određenim brojem izvršilaca, prvenstveno misli tu na Upravu za indirektno oporezivanje, gdje nedostaje negdje oko 200 izvršilaca. Ipak, kaže da ima nepromišljenog, neplanskog zapošljavanja u institucijama.

I dok pojedine institucije nisu iz ovih ili onih razloga popunile svoje kapacitete u 2017. godini, možda bi se moglo postaviti i pitanje odgovarajućih sistematizacija.

Istovremeno, u SNSD-u jasno ističu da je krajnje vrijeme da se ispitaju efekti postojanja određenih institucija, koje nemaju nikakvih rezultata rada, ali i te kako koštaju građane, kao što je na primjer Komisija za koncesije.

- Mi smatramo da sa zapošljavanjem u institucijama BiH, dok se ne izvrši analiza efekata, te dok se ne vrate bazične nadležnosti Srpske, koje su oduzete na neustavan način, treba izvršiti zamrzavanje mogućeg zapošljavanja u bh. institucijama - smatra Košarac.

Međutim, svima je već odavno jasno da je uhljebljenje u bh. institucijama priča bez početka i kraja u kojoj su, po ocjeni mnogih, moratorijumi na zapošljavanja samo mrtvo slovo na papiru.