latinica  ћирилица
15/01/2018 |  17:02 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Komisija upoznata s izvještajem RAK-a

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u zaključku je obavijestila Kolegijum Predstavničkog doma da se upoznala sa informacijom Regulatorne agencije za komunikacije BiH o sprovedenom monitoringu Dnevnika 2 BHRT-a, Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Federalne televizije /FTV/.
Predstavnički dom BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom BiHFoto: RTRS

U informaciji RAK-a konstatovano je da su u posmatranom periodu FTV i BHRT radili profesionalno, te da su jedino kod RTRS-a uočeni elementi koji ukazuju na kršenje člana 5 Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Momčilo Novaković izjavio je da su se članovi upoznali sa materijalom, ne ulazeći u rezultate analize RAK-a i uređivačku politiku javnih servisa.

"Materijal ćemo proslijediti Kolegijumu Predstavničkog doma na dalje postupanje. Šta će Kolegijum sa tim materijalom - ne znamo. Nismo smatrali da Komisija treba da se upušta u detalje i kvalifikacije o profesionalnosti ili neprofesionalnosti, pristrasnosti i nepristrasnosti", rekao je Novaković.

On je napomenuo da komisija ne može mijenjati izvještaj RAK-a, jer nije nadležna da procjenjuje da li su javni servisi pristrasni ili ne, te da se zna ko je, shodno zakonu, odgovoran za uređivačke politike.

Član Komisije Nikola Lovrinović bio je uzdržan u vezi sa zaključkom o informaciji RAK-a, ističući da ne može podržati kvalifikacije i ocijene RAK-a.

"Zaključak parlamenta je bio jedno, a nama je dostavljeno nešto sasvim drugo. Prema mom mišljenju, RAK se nije ponašao u skladu sa kodeksom i donio je ocjene sa kojima se nisam mogao saglasiti", rekao je Lovrinović.

On smatra da je RAK bio pristrasan kod ocjenjivanja rada javnih servisa, dodajući da nije mogao podržati ocjenu da je FTV u posmatranom periodu radio profesionalno i nepristrasno.

Direktor RAK-a Predrag Kovač, koji je prisustvovao sjednici komisije, rekao da je Agencija sve uradila u skladu sa zakonom i propisima koji regulišu oblast emitovanja, te da se nije ulazilo u komentare uređivačkih politika medija.

"Sve vijesti koje se plasiraju u informativnim emisijama moraju zadovoljiti odgovarajuće standarde. To znači da, prije svega, postoji odvojenost komentara od vijesti, te da kada se iznose informcije u vezi sa jednom stranom, i druga strana mora da, po istom principu, odgovori argumentima", rekao je Kovač.

On je dodao da bi parlamenti, koji su formirali javne servise, morali da vode mnogo više računa o pitanjima koja su danas pominjana na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije.

Izvor: SRNA