latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:51 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Konfučijev institut pruža mogućnost usavršavanja u Kini

Na Konfučijevom institutu, koji će uskoro biti otvoren u okviru Univerziteta u Banjaluci, studenti će imati priliku da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika i steknu nova znanja koja će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada, rekla je Srni direktor Instituta Ljiljana Stević.
Fakultet političkih nauka (foto:bl-portal.com) -
Fakultet političkih nauka (foto:bl-portal.com)

Stevićeva je navela da će studenti moći da prate istraživanja i radove na kineskom jeziku, a najboljim polaznicima kurseva jezika biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

"Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima", istakla je Stevićeva.

Ona je naglasila da će i nastavno osoblje imati priliku da se usavršava u Kini, kao i da gostuje na kineskim univerzitetima.

Stevićeva kaže da će Konfučijev institut organizovati kurseve kineskog jezika različitih nivoa, u trajanju od tri mjeseca, a da će upisi biti održavani dva puta godišnje.

"Zavisno od grupe, nastava će se odvijati prijepodne ili poslijepodne u večernjim terminima, a kurseve će držati kineski lektori i sinolozi iz Republike Srpske. Grupe se formiraju po stepenu znanja i po dobu polaznika, a Institut će formirati i posebnu grupu predškolskog uzrasta za učenje kineskog jezika", navela je Stevićeva.

Ona je rekla da će Konfučijev institut banjalučkog Univerziteta imati specijalizovane jezičke kurseve za poslovnu zajednicu, kao i predavanja iz oblasti poslovanja i poslovnih praksi u Kini.

"U okviru ovog kursa, predviđena su gostovanja i predavanja preduzetnika koji imaju iskustvo u poslovnoj saradnji sa Kinom", navela je Stevićeva.

Ona je istakla da će Institut, osim ovih kurseva, organizovati i one o različitim aspektima kineske kulture, kao što su kulinarstvo, kaligrafija, tradicionalno slikarstvo, taiđi.

"Konfučijev institut Univerziteta u Banjaluci smješten je na Fakultetu političkih nauka, pa ćemo u saradnji sa profesorima i dekanom ovog fakulteta organizovati predavanja o temama koje su važne za razumijevanje savremenih tokova u međunarodnim odnosima", naglasila je Stevićeva.

Ona je navela da su neke od tema o kojim će biti održana predavanja "Uloga Kine u savremenim međunarodnim odnosima", "Kina i regionalni mehanizmi", "Koncept miroljubivog rasta i razvoja", te "Međunarodni odnosi sa kineskim karakteristikama" i "Srednji put".

Stevićeva kaže da se Republika Srpska promocijom kineskog jezika i kulture pridružuje zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

"Značaj saradnje sa Kinom prepoznao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji od samog početka sa svojim timom savjetnika pomaže ovaj projekat. Kineski ambasador u BiH Čen Bo pomogla je ostvarenju ovog projekta, kao i cijeli tim Rektorata Univerziteta u Banjaluci koji nesebično radi na ostvarenju ovog, za Republiku Srpskog važnog projekta", kaže Stevićeva.

Ona je rekla da je prepoznat značaj obrazovanja novih generacija koje će moći direktno da komuniciraju i sarađuju sa Kinom, čija je privreda druga najveća na svijetu mjereno nivoom bruto domaćeg proizvoda, te najveća zemlja izvoznik.

"Otvaranje Kine prema svijetu, ekonomski razvoj i povećanje političkog uticaja, povećali su potražnju za učenjem kineskog jezika i razumijevanje istorije i kulture", navela je Stevićeva.

Ona je istakla da je Kina Konfučijeve institute počela da otvara kao pilot- projekat u julu 2004. godine u Uzbekistanu, a zatim je osnovala prvi Konfučijev institut u Seulu u novembru 2004. godine.

"Svi Konfučijevi instituti su u nadležnosti Hanbana, sjedišta Konfučijevih instituta. Osnivaju se kroz partnerstva između akademskih institucija, a Hanban obezbjeđuje startap sredstva za institute koji su u većini slučajeva fizički smješteni unutar univerzitetskih kampusa", naglasila je Stevićeva.

Ceremonija zvaničnog otvaranja Konfučijevog instituta na banjalučkom Univerzitetu zakazana je za nedjelju, 21. januar.

Izvor: SRNA