latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:16 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Karamatić: Mektić treba da se bavi stvarima za koje je ministarstvo zaduženo

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost bh. Parlamenta zatražila je od Ministarstva bezbjednosti da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama do 24. januara dostavi informaciju o saznanjima i eventualnom postojanju i djelovanju paravojnih i parapolicijskih struktura na prostoru BiH.
Mario Karamatić - Foto: klix.ba
Mario KaramatićFoto: klix.ba

Da se danas raspravlja o “Srbskoj časti“ tražio je član Komisije iz SDA Šemsudin Mehmedović, nakon čega je hrvatski delegat Mario Karamatić zatražio da se takva informacija upotpuni prijetnjama i najavama protesta bošnjačkih udruženja tokom posjete predsjednice Hrvatske.

A prije sjednice Komisije, Karamatić je prokomentarisao izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o "Srbskoj časti".

Ističe da bi Mektiću bilo puno pametnije da se bavi stvarima za koje je ministarstvo zaduženo, nego da komentariše svakakve napise po medijima.

- Što se tiče tog udruženja i izjava uvaženog ministra Mektića, šta reći o ministru koji mrtav hladan izjavi da BiH nema problema s terorizmom, a samo u njegovom mandatu su službeno bila dva teroristička napada u BiH gdje su napadnute institucije, gdje je napadnuta vojska, gdje je napadnuta policija, znači sami temelji BiH, kaže Mario Karamatić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

- Koliko sam uspio vidjeti to o "Srbskoj časti", oni tvrde da su oni humanitarna organizacija, ne postoje nikakvi službeni dokumenti da se radi o bilo kakvim paravojnim formacijama, naglašava Karamatić.

- S druge strane, Mektić nije komentarisao izjavu Građanskog saveza koja je bukvalno pozvala SDA da sprema narod na rat. Znači tu se radi o napadu na ustavno-pravni poredak BiH, ugrožavanju sigurnosti.Ministru bi bolje bilo da se bavi onim za šta je zadužen, zaključuje Karamatić.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost bh. Parlamenta zatražila je od Ministarstva bezbjednosti i drugih nadležnih institucija informaciju o aktivnostima pripadnika udruženja "Srbska čast", "Noćni vukovi", "Patriotska liga" i "Žute ose".