latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:00 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Grupa Francuza traži od Rusije vraćanje duga od 53 milijarde evra

Potomci francuskih investitora, koji u svom posjedu imaju ruske carske obveznice iz 19. vijeka, traže isplatu duga od Kremlja, navodi se u izvještaju "Radio Frans internacional".
Ruska imperijalna obveznica (Ilustracija) - Foto: RTS
Ruska imperijalna obveznica (Ilustracija)Foto: RTS

Ruska željeznica je 1867. godine izdala obveznice garantovane u zlatu. Bile su vrijedne tadašnjih 15 milijardi franaka, što danas iznosi oko 53 milijarde evra. Oko 400.000 potomaka investitora traži vraćanje novca, prenosi RFI.

Poslije socijalističke revolucije u Rusiji, Vladimir Iljič Lenjin izdao je dekret da se otpišu svi dugovi Ruske carevine.

Međutim, potomci francuskih vlasnika obveznica imaju vrlo male šanse da se naplate od Rusije. Pariz i Moskva su 1996. godine potpisale otpis carskog duga. Rusija je pristala da Francuskoj plati 400 miliona dolara i tranšama od 50 miliona dolara.

Brojni ekonomisti su rekli da je to otprilike tek dva odsto onoga što je Ruska carevina dugovala francuskim investitorima.

Sličan scenario odigrao se i između Velike Britanije i Rusije nakon sloma SSSR-a. Mihail Gorbačov potpisao je dogovor sa Margaret Tačer o poravnanju duga predrevolucionarne Rusije.

Velika Britanije se tada obavezala da plati građanima koji su imali ruske carske obveznice - kompenzaciju za 5,5 tona zlata cara Nikolaja Drugog smještenog u britanskim bankama.

Izvor: RTS