latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:39 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Novi Sad dobija muzej prisajedinjenja

Predsjednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović izjavio je da će u ovoj godini u Novom Sadu biti otvoren Muzej prisajedinjenja u znak sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji - prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

"Ove godine navršava se 100 godina od kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu srpski lider Јaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji", rekao je Mirović novinarima nakon obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja.

On je naveo da su mjesecima planirane i koordinirane aktivnosti za obilježavanje ovog velikog jubileja.

"Ovde će u godinama pred nama biti izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja, ali ćemo u budućnosti sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom pronaći mesto za veću i savremeniju zgradu Muzeja", istakao je Mirović.

Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora i dio je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

Riječ je o privremenom rješenju, koje ima simboličko značenje.

U Muzeju će prvi put na jednom mjestu biti predstavljena viševjekovna borba za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma srpskog naroda u Vojvodini.

Izvor: SRNA